Criza poate fi si buna pentru investitori. Vezi unde vor fi profitabile investitiile

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 11:25
2326 citiri
Criza poate fi si buna pentru investitori. Vezi unde vor fi profitabile investitiile

In prezent, exista doua economii globale. Pe de o parte, exista Statele Unite, care continua sa se lupte cu o rata ridicata a somajului, cu incapacitate de plati, cu piata imobiliara la pamant si cu o crestere anemica.

Prin contrast, criza financiara globala nu a lasat rani prea adanci in tari precum China, India, Brazilia si alte economii in curs de dezvoltare, potrivit unui raport recent, citat de catre CNNMoney.

Pietele in curs de dezvoltare au fost mai pregatite pentru criza financiara decat economiile dezvoltate, avand datorii publice mai mici si exporturi puternice. Numerele spun totul. Economia lumii va avea o rata medie de crestere de 4,5% in 2011. Economiile mature vor creste cu 2,5%, in timp ce tarile in curs de dezvoltare vor avea o rata de crestere economica de 6,5%.

Potrivit unui nou studiu, intreprins de catre McKinsey Global Institute, economiile in curs de dezvoltare vor fi cel mai bun loc pentru investitori in urmatoarea decada.

Economiile mici au acumulat proprietati financiare intr-un ritm mult mai alert decat centrele traditionale bancare ale lumii, precum New York, Londra sau Tokyo. Numarul total de actiuni globale, obligatiuni si imprumuturi din economiile in curs de dezvoltare a crescut cu 11 triliarde de dolari in ultimul an, pana la 212 triliarde.

Totusi, actiunile din economiile mature au crescut doar 3,9%, comparativ cu 13,5% in economiile in curs de dezvoltare, crestere care a avut loc, desigur, pornind de la o baza mult mai mica.

Este adevarat ca economiile bogate ale lumii detin 79% dintre proprietatile financiare ale lumii, dar cota economiilor in curs de dezvoltare aproape ca se va dubla,de la 21%, la 36% pana in 2020.

O provocare: investitorii locali din pietele in curs de dezvoltare au tendinta de a investi banii in conturi bancare si nu in actiuni.

Cat de volatile sunt pietele in curs de dezvoltare?

Orice investitor indeajuns de norocos sa fi supravietuit crizei financiare din Asia, in anii '97, nu poate fi blamat pentru ca are o retinere sa investeasca in pietele in curs de dezvoltare.

In continuare, este riscanta achizitia de actiuni si obligatiuni de pe pietele din Brazilia, Rusia, India si China, potrivit studiului McKinsey.

Totusi, pietele in curs de dezvoltare atrag un procent ridicat de investitori straini. Investitorii globali cumpara actiuni in proprietati durabile, precum fabrici sau mine.

In anii urmatorii, investitorii in actiuni ar putea obtine cele mai bune rezultate in pietele in curs de dezvoltare, dar nu fara un oarecare risc, deloc de neglijat. Este vorba, desigur, de faptul ca business-urile opereaza guvernate de reguli liberale, iar natiunile in curs de dezvoltare au un climat politic instabil.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza mondiala, #criza economica, #investitii straine directe , #Investitii