Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in pericol de a fi abandonata

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in pericol de a fi abandonata


Guvernul trebuie sa ia in acest an o decizie privind continuarea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, grupul italian Enel urmand sa hotarasca ulterior daca ramane implicat in proiect sau nu.

"Nu parasim proiectul (de la Cernavoda - n.r.). Proiectul este cu semnul intrebarii. (...) Le-am spus oamenilor nostri ca, in conditiile in care cel mai mare actionar vrea sa vanda jumatate din proiect, jumatate de participatie, si nu a gasit deocamdata cumparator, nu este clar daca proiectul va continua. Daca nu continua, vom pleca", a declarat miercuri Luca D'Agnese, CEO Enel Romania.

El a adaugat ca Guvernul va trebui sa decida in acest an daca pastreaza proiectul sau nu, grupul italian de utilitati urmand sa decida ulterior daca ramane implicat. Reprezentantul Enel afirma ca in prezent exista un risc semnificativ ca proiectul sa nu gaseasca investitori.

"Noi am fost hotarati sa ramanem, in acest timp Guvernul nu a gasit inlocuitori pentru investitorii care au plecat. Costul proiectului a crescut. (...) Nu luam nicio decizie pana nu ne convingem ca proiectul exista", a spus D'Agnese.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect. Ceilalti actionari sunt grupul italian de utilitati Enel, care detine 9,15% din titluri, si ArcelorMittal Romania, care are o participatie de 6,2%.

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1567 ori