Complexul Energetic Turceni anunta investitii de mediu de 350 milioane euro

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 14:54
1565 citiri
Complexul Energetic Turceni anunta investitii de mediu de 350 milioane euro

Producatorul de energie de stat Complexul Energetic Turceni va investi circa 350 milioane euro pana in 2013 pentru a respecta normele europene de mediu si urmeaza sa inchida in anii urmatori grupurile energetice 1 si 7, a declarat joi, directorul general al companiei, Octavian Graure, anunta NewsIn.

"Initial, Complexul Energetic Turceni avea opt grupuri energetice. Grupul 8 a fost desfiintat in 2006. Grupurile 1 si 7 mai au 20.000 de ore de functionare, dupa care vor fi oprite definitiv.

In prezent avem cinci grupuri functionale a cate 330 MW fiecare, grupul 6 fiind in conservare pentru modernizare. Pana in 2014 insa, blocul 6 va fi modernizat si vor ramane patru grupuri disponibile: 3, 4, 5 si 6", a declarat joi seful companiei, Octavian Graure.

Potrivit acestuia, din 2014 va incepe si modernizarea grupului 3, costuri ce se ridica la circa 200 milioane euro (170 milioane euro - credit de la BERD si 36 milioane euro, ajutor de stat).

"Investitiile de mediu trebuie sa le facem pentru a respecta normele europene. Noi vom finaliza investitiile de mediu pana in 2013, lucrari ce se ridica la circa 350 milioane euro.

Instalatia de desulfurare costa 220 milioane euro si in acest an va fi finalizata pentru trei grupuri, iar pentru blocul 6 in 2012.

Electrofiltrele costa circa 9-10 milioane euro fiecare: pentru blocul 5 e deja gata, in doua luni va fi gata si pentru blocul 4, iar in noiembrie si la blocul 3; pentru blocul 6 intra in programul de modernizare. Apoi, instalatia de slam dens, comuna tuturor grupurilor energetice, va fi finalizata in 2013 si costa 100 milioane euro", a precizat Octavian Graure.

Directorul general al Complexului Energetic Turceni a afirmat ca aceste investitii de mediu vor duce la cresterea consumului tehnologic, care ar putea creste pretul energiei. Potrivit lui Graure, compania produce 80% din carbunele pe care il consuma pentru a produce energie, iar restul il cumpara de la SNLO.

Totodata, Octavian Graure spune ca a cumparat pe Bursa Romana de Marfuri 100.000 certificate verzi si alte 500.000 de pe OPCOM, dar ca mai are un deficit de 1,8 milioane certificate verzi. "In vara vrem sa mai cumparam circa 500.000 certificate, astfel ca in 2012 sa fim pe zero", a mentionat Graure.

Un astfel de certificat verde costa intre 15 si 20 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#complex energetic turceni, #investitie mediu, #milioane euro , #Investitii