Companiile din Europa, tinta pentru investitorii americani

Luni, 03 Iulie 2017, ora 06:26
2711 citiri
Companiile din Europa, tinta pentru investitorii americani
Foto: Linkedin

O mare parte din companiile europene au potentialul de a atrage atentia investitorilor activisti americani, dupa ce acestia si-au facut deja simtita prezenta in randul actionariatului unor mari companii de peste ocean.

"Nicio companie nu are cum sa ramana imuna la aparitia acestui tip de investitor, decat cele mai mari de pe piata, probabil", considera David Katz, un consultant juridic pentru actionarii din firmele americane, citat de Daily Sabah.

Nestle este una din firmele vizate de Daniel Loeb, un miliardar american care a investit 3,5 miliarde dolari in actiunile companiei.

Pretentiile lui Loeb merg de la reducerea costurilor de operare pana la punerea in vanzare a unui pachet de actiuni detinut de Nestle in firma L'Oreal, scopul fiind acela de a creste valoarea de piata a companiei.

"L'Oreal a fost o investitie fantastica, dar nu reprezinta un punct foste pentru o firma care are ca obiect de activitate principal segmentul de bauturi si produse de alimentatie", a comentat un purtator de cuvant al lui Loeb.

Totodata, Nestle intentioaneaza sa treaca si la rascumpararea unui pachet de actiuni de 21 miliarde dolari, lucru care ar trebui sa duca la o apreciere a pretului acestora.

"Nu stiu daca acest lucru va elimina presiunea pusa de Loeb asupra companiei", sustine Katz.

Moda investitorilor activisti este un trend care afectezea mii de companii din SUA de mai bine de 7 ani, peste 2.900 de incercari de preluare a controlului asupra Consiliilor de Administratie fiind remarcate in acest timp. 645 s-au petrecut numai in 2016, iar acum investitorii de acest tip se arata mult mai interesati de firmele de pe alte continente: Europa, Asia, prin prisma faptului ca reglementarile de pe aceste piete le permit sa opereze mult mai usor.

Nelson Peltz, un alt investitor activist, aflat in spatele fondului de investitii Trian Partners, detine deja un pachet important de actiuni la Danone, in vreme ce compatriotul sau Paul Singer, aflat la carma fondului Elliot Management, s-a orientat catre Samsung si Banca Asiei de Est.

Companiile din Europa nu au un sistem de aparare bine pus la punct impotriva incercarilor investitorilor activisti de a prelua controlul asupra lor, dar, spre deosebire de SUA, au in spate o cootrdonare dictata de sindicate sau de interventiile guvernelor in economie.

"Nu vorbim de investitori care sunt dispusi sa inceapa imediat un razboi tacut cu reprezentantii consiliilor de administratie.

Ei spera sa gaseasca punti pentru un dialog cu structurile manageriale ale acestor companii si doar daca recomandarilor lor privind restructurarea companiilor si trecerea la un nou model de business sunt ignorate, se ajunge la acest tip de conflict public", afirma Andrew Freedman, reprezentant a diviziei pentru investitori activisti din cadrul firmei de avocatura Olshan Frome Wolosky.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Indiferent că sunt de interior sau de exterior, cu geam sau fără, ușile de interior reprezintă un element definitoriu pentru siguranța și confortul casei tale. Când vine vorba despre...
#investitor activist, #investitii companii UE, #preluare control companie, #investitori americani , #Investitii