Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chinezii, interesati de termocentrala Halanga. Vezi la cat se ridica investitia

Chinezii, interesati de termocentrala Halanga. Vezi la cat se ridica investitia


Compania China National Electric Engineering este interesata de realizarea, in parteneriat cu Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN), a unui grup de 300 MW la termocentrala Halanga, din judetul Mehedinti, investitie evaluata la 350 milioane de dolari, a anuntat Rodin Traicu, membru in Comisia de Servicii si Industrii din Camera Deputatilor.

"S-a elaborat studiul de fezabilitate, suntem in faza elaborarii caietului de sarcini. La proiect s-a precalificat China National Electric Engineering", a spus Traicu, la conferinta Focus Energetic.

Potrivit acestuia, la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lunii februarie va avea loc licitatia, apoi, in 30 de zile, va fi semnat contractul.

Intrebat ce scop au astfel de proiecte, din moment ce in Romania exista deja excedent de productie la energia electrica, Traicu a afirmat ca acestea sunt gandite in contextul concurentei care va exista din 2018 la nivel regional si din 2020 la nivel european.

Prezent la acelasi eveniment, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), a aratat ca Romania exporta de mai bine de o luna intre 700 si 900 MW, dupa ce institutia pe care o conduce a desfiintat taxele de import-export, pentru a facilita aceste activitati.

Companiile chineze s-au aratat interesate sa investeasca peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice in Romania, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor, a declarat marti Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, la atelierul destinat energiei din cadrul Forumului Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.

"Nu trebuie sa ne mai temem de China. Experienta lor ne este utila", a spus Nita, precizand ca investitorii chinezi s-au aratat interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, de hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti, de termocentrala Rovinari si de reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la termocentrala Mintia-Deva.

"Acestea sunt doar inceputul, pentru ca mai avem si alte proiecte. Unele sunt in faza avansata, speram ca primele sa fie semnate anul viitor. Aceste proiecte inseamna cinci miliarde de euro doar participatia Chinei. Proiectele au un rol-cheie in energetica Romaniei: de a reduce emisiile de carbon si de a echilibra sistemul, ceea ce ne creeaza acum multe probleme", a spus ministrul.

El a subliniat ca toate aceste proiecte vor respecta normele europene in materie de transparenta.

"Dorim ca prin aceste proiecte sa ne indeplinim obiectivul de independenta si securitate energetica si, in timp, sa devenim exportatori de energie, sa incercam ca productia de energie sa fie vanduta nu numai in tara, ci si in afara", a continuat Nita.

Potrivit acestuia, Romania si-a propus realizarea unei burse regionale puternice de energie electrica si gaze naturale.

"Sper ca Romania sa reprezinte tigrul economic al Europei, asa cum spunea premierul Chinei", a conchis ministrul roman.

Proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta cel mai mare proiect de investitii din istoria Romaniei, estimat la 6,45 miliarde de euro. Proiectul hidrocentralei de la Tarnita necesita investitii de circa 1,3 miliarde de euro. Statul roman cauta de mai multi ani investitori care sa participe la realizarea acestor proiecte.

La inceputul lunii noiembrie, Nita a declarat ca anul viitor va fi finalizat procesul de negociere cu investitorii interesati de aceste proiecte.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1930 ori