Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chinezii cumpara Europa bucata cu bucata. Achizitiile au atins un nou record

Chinezii cumpara Europa bucata cu bucata. Achizitiile au atins un nou record


In ciuda faptului ca oferta de 42 de miliarde facuta de Chem China pentru preluarea Syngenta, cel mai mare producator de pesticide din lume, a fost respinsa, companiile chineze si-au facut din Europa un capat de pod in procesul de extindere a afacerilor.

Anul acesta, firmele din China si Hong Kong au atins un nivel de 32 de miliarde de dolari investiti in preluarea unor companii din Europa, recordul precedent datand din 2008, cand firmele chineze au pompat 27 de miliarde de dolari in piata de achizitii de pe continent, scrie revista Quartz.

Tonul a fost dat odata cu preluarea producatorului de anvelope Pirelli pentru 9 miliarde de dolari, in primavara acestui an, tot de catre Chem China.

Compania de stat chineza s-a remarcat printr-o serie de achizitii constante facute pe piata europeana in ultimii 10 ani.

In 2011 a platit 2,2 miliarde de dolari pentru producatorul norvegian de silicon Elkem, iar cu 5 ani inainte a oferit peste 900 de milioane pentru compania franceza de aditivi alimentari Adisseo.

Din totalul de 201 miliarde investit in ultimul deceniu de companiile chineze pentru preluarea unor firme europene, Chem China se remarca printr-un aport de aproape 12%, facand achizitii de peste 24 de miliarde de dolari.

Printre marcile celebre care sunt acum detinute de firme din China se numara Volvo, Ferretti sau Ferragamo.

De altfel, Europa pare sa fie un camp de batalie pentru companiile asiatice, firmele din Japonia investind aproape la fel de mult pentru preluarea unor afaceri europene.

In duelul dintre cele doua mari puteri economice ale Asiei, derulat pe piata europeana, China pare totusi lider incontestabil, cu 201 miliarde de dolari investiti pe aceasta piata in ultimul deceniu.

Companiile japoneze au avut un aport de doar 148 de miliarde la cresterea pietei de achizitii din Europa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 6064 ori