Cat plateste ArcelorMittal Galati pe energie

Luni, 19 Martie 2012, ora 13:57
1996 citiri
Cat plateste ArcelorMittal Galati pe energie

Ponderea costurilor cu achizitia electricitatii ale combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati reprezinta 9,26% din cheltuielile variabile pentru productia otelului, potrivit ofertei depuse de companie pentru a cumpara energie pe bursa OPCOM.

Aceasta informatie era pana acum un secret comercial pe care reprezentantii combinatului au refuzat de mai multe ori sa-l faca public.

Informatia apare in formula prin care va fi stabilit pretul la care Mittal va achizitiona energie pe bursa de specialitate OPCOM.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a depus miercurea trecuta o oferta pentru a cumpara energie pe platfoma contractelor bilaterale a bursei OPCOM pentru a cumpara o cantitate foarte mare de energie, 3,1 TWh, pentru urmatorii doi ani.

Cantitatea de energie, de 3.149.460 de MWh, va fi livrata in banda, la o putere orara de 180 de MW, in perioada 29 martie 2012 - 27 martie 2014. Aceasta ar fi cea mai mare cantitate de energie tranzactionata vreodata pe OPCOM intr-o singura oferta. Licitatia este programata pentru ziua de 21 martie 2012, la ora 16.30.

Pretul este de maximum 200 de lei pe MWh, incluzand tariful de injectie in retea, insa doar pentru prima luna de livrare, acesta fiind denumit "pret de initiere", lucru complet nou pentru ofertele de pe OPCOM.

Pretul din contract urmeaza sa fie stabilit lunar de o formula care tine cont de ponderea costurilor cu energia in productia de otel a combinatului, de pretul mediu de pe platforma contractelor bilaterale a OPCOM, precum si de pretul de pe Piata pentru Ziua Urmatoare.

Pretul la care s-au incheiat anul acesta tranzactii platforma contractelor bilaterale este intre 220 si 230 de lei pe MWh.

Lungu: Aceasta oferta strica notiunea de piata

In replica, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ioan Lungu, a declarat miercuri, ca oferta depusa de ArcelorMittal denatureaza ideea de piata concurentiala, intrucat pretul nu este unul ferm.

"In orice oferta de cumparare de energie trebuie sa fie un pret maxim, ferm, nu o formula de pret. Aici vorbim de un pret initial, ceea ce este o denumire noua, apoi se trece la o formula", a spus Lungu. Potrivit calculelor sale, din acea formula de pret rezulta ca ArcelorMittal va plati circa 177 de lei pe MWh, incluzand taxa de injectie in retea.

"Aceasta oferta strica notiunea de piata. Nici nu mai stiu de ce incheie aceasta tranzactie pe bursa, daca tot nu se conformeaza regulilor ei. Eu nu stiu sa se fi modificat regulamentul OPCOM", a completat Lungu.

ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie al tarii, dupa Alro Slatina. Potrivit datelor disponibile, ponderea costurilor cu energia ale Alro Slatina se ridica la circa 35%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#ArcelorMittal Galati pret energie, #achizitii energie ArcelorMittal Galati, #combinat ArcelorMittal Galati energie , #Investitii