Calin Vaduva, Fortech: Orice investitie in IT e o lupta dura cu birocratia romaneasca

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 12:10
6447 citiri
Calin Vaduva, Fortech: Orice investitie in IT e o lupta dura cu birocratia romaneasca
Calin Vaduva, CEO Fortech: 2013 a fost un an deosebit pentru Fortech

Romania este una dintre principalele destinatii pentru industria de servicii pentru companii, iar segmentul outsourching IT este in plina dezvoltare, tot mai multe companii investind in acest domeniu.

Unul dintre principalii competitori de pe piata serviciilor IT este Fortech, compania cu peste 10 ani de experienta in dezvoltarea de software, controlata in principal de Calin Vaduva, care a acordat Business24 un interviu.

Cum a fost anul 2013 pentru companie?

Anul 2013 a fost un an deosebit pentru Fortech, considerand intreaga perioada de la inceputul activitatii noastre. Nu doar ca am crescut, dar am reusit si sa ne consolidam pozitia in relatia cu clientii nostri. Apropiindu-ne de aniversarea a zece ani de existenta si urmand unor cresteri repetate, anul acesta am depus eforturi pentru consolidare interna si stabilitate.

Am derulat proiecte de investitii in infrastructura, avem in constructie un sediu de birouri propriu, precum si investitii pentru consolidarea proceselor interne. Ca atare, ne-am concentrat mai mult pe finalizarea cu succes a acestor proiecte si mai putin pe expansiune, expansiune care de altfel a venit de la sine.

Care a fost evolutia pietei outsourcing din Romania?

Piata de outsourcing a fost in continua crestere si in 2013. Am continuat sa primim cereri si vizite ale unor clienti potentiali. Am inceput cateva relatii cu clienti noi si am extins colaborari cu parteneri existenti. Per ansamblu, consideram ca piata a continuat sa creasca intr-un ritm constant.

Cu ce probleme v-ati confruntat?

Gasirea candidatilor potriviti pentru anumite pozitii ramane o provocare, in conditiile in care cererea de forta de munca in domeniul IT este mare, iar volumul de specialisti nu satisface aceasta cerere. Aditional, in procesul de implementare a investitiilor ne confruntam constant cu birocratia sistemului.

De multe ori, in loc sa ne confruntam cu provocarile pietei si cele date de clienti, pierdem focusul important pentru a gestiona provocarile sistemului romanesc. E foarte dificil pentru un investitor sa faca fata unui astfel de context. Intelegem acum de ce atractivitatea Romaniei pentru investitiile straine este limitata. Mai ramane doar sa asistam la relocari ale investitiilor romanesti in afara tarii.

Cati angajati are compania?

In acest moment, avem in echipa peste 320 de persoane. Procesul de recrutare este unul continuu, permanent avand pozitii deschise, fie pentru acoperirea unor nevoi pe proiecte, fie pentru a preintampina astfel de nevoi si a dezvolta echipa cu profesionisti tineri, in formare.

Cum este piata fortei de munca din Romania?

Daca ne referim la domeniul IT - software, putem spune ca, din perspectiva de angajator, consideram piata ca fiind inca in dezechilibru cerere - oferta. Exista inca o nevoie acuta de specialisti in acest domeniu si cu atat mai mult de profesionisti buni, cu o mentalitate care raspunde cerintelor clientilor din Vest.

Care au fost principalele realizari ale companiei, in 2013?

In 2013 ne bucuram sa marcam cu succes cateva proiecte interne, menite sa sustina dezvoltarea organizationala. Printre acestea se numara implementarea unei suite de instrumente de munca colaborativa, o solutie de top la nivel mondial, care sa ajute procesele organizationale in contextul cresterii.

De asemenea, am investit pe directia de imagine si comunicare, soldata cu o relansare a noului nostru website, fortech.ro. O investitie importanta este si cea reprezentata de cladirea de birouri. Speram sa o finalizam in acest an, dar piedicile sistemului nu ne ajuta in atingerea obiectivelor noastre.

Cat a investit compania de la infiintare si cat in acest an?

In fiecare an, parte din profit este directionata pentru investitii in infrastructura fizica si informationala, procese, promovare, achizitie de cunostinte s.a. Anul acesta a fost un an in care valoarea acestor investitii a fost consistenta, intrucat lucram la construirea unui sediu de birouri propriu in Cluj-Napoca.

Este o investitie in valoare de peste 3 milioane de euro, menita sa ne ofere o capacitate mai mare si conditii de munca moderne. Aditional, investitiile in organizarea interna se ridica la cateva sute de mii de euro.

Ce planuri de investitii/extindere aveti?

La acest moment, ne apropiem de finalizarea sediului propriu de birouri, cel mai mare proiect de investitii al nostru. In continuare, vom investi pe directiile de promovare, resurse umane, procese.

Care este cifra de afaceri estimata pentru 2013? Ce influenteaza aceasta evolutie?

Pentru anul 2013, estimam o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 30% fata de anul 2012, apropindu-ne de 10 milioane de euro. Am demarat proiecte noi (fie cu clienti actuali, fie cu noi clienti), dar cresterea este mai moderata decat in anii precedenti, tocmai pentru ca eforturile noastre au fost anul acesta indreptate mai mult inspre consolidarea interna.

Cum va fi anul 2014 pentru companie?

Ne asteptam ca anul 2014 sa fie un an de stabilizare si de continuare a investitiilor in consolidarea companiei. Mutarea la noul sediu ne asteptam sa aduca beneficii pentru organizarea interna, vizibilitate si expunere, conditiile de munca s.a.

Vedem valoarea acestei investitii nu in infrastructura fizica propriu-zisa, ci in ceea ce ne ofera ca si functionalitati: spatii dedicate pentru activitati de cercetare, training, activitati recreative etc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Fortech software, #investitii Fortech, #outsourcing Romania , #Investitii