BERD: nou fond de investitii ce vizeaza Kazahstan, Romania, Turcia si Ucraina

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 13:56
1687 citiri
BERD: nou fond de investitii ce vizeaza Kazahstan, Romania, Turcia si Ucraina

BERD, IFC si Development Finance Company (FMO) din Olanda au lansat, in parteneriat cu ADM Capital Hong Kong, un fond de investitii in companii de capitalizare medie din Europa Centrala si de Est, Asia Centrala si Turcia, cu o valoare initiala vizata de 300 milioane euro, conform Mediafax.

Initial, fondul va viza companii din Kazahstan, Romania, Turcia si Ucraina, prin credite si investitii de capital cuprinse intre 10 si 30 milioane euro.

Fondul vizeaza sprijinirea, prin investitii administrate de ADM Capital (Asia Debt Management Hong Kong), a companiilor de capitalizare medie care se confrunta cu dificultati de finantare ca urmare a crizei, se arata intr-un comunicat transmis marti de International Finance Corporation (IFC), membra a World Bank Group.

"Prin sustinerea companiilor puternice care se confrunta cu dificultati de finantare putem ajuta la mentinerea locurilor de munca si productiei, contribuind astfel la stabilitatea economica a regiunii", a declarat in comunicat Lars Thunell, vicepresedinte executiv si director general al IFC.

Initiativa, denumita ADM CEECAT Recovery Fund, va beneficia de investitii initiale de 60 milioane euro din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), 35 milioane euro din partea IFC si 15 milioane euro de la FMO, iar valoarea tinta a fondului este de 300 milioane euro, sub administrarea ADM Capital.

"ADM CEECAT Recovery Fund tinetste Europa Centrala si de Est, Asia Centrala si Turcia si va ajuta regiunea sa isi revina in urma crizei prin sustinerea companiilor care reprezinta surse majore de locuri de munca si care contribuie semnificativ la dezvoltarea economica", se spune in comunicat.

Robert Appleby, unul dintre partenerii fondatori ai ADM Capital, aduce in discutie asemanarile dintre situatia actuala a companiilor din regiunea vizata de noul fond si problemele remarcate in Asia in urma crizei de la sfarsitul anilor '90.

"Urmarile crizei financiare recente din aceasta regiune au creat un mediu excelent pentru stilul de a investi al ADM Capital. Multe dintre problemele cu care se confrunta companiile din regiunea CEECAT reprezinta paralele puternice cu problemele aparute pentru companiile din Asia in urma crizei din 1998", a afirmat el.

Institutiile financiare internationale asigura, prin resurse proprii, dar si alaturi de fonduri de pensii, din inzestrari si de la birouri private de administrare a averilor, 170 milioane euro din valoarea tinta a fondului, si invita investitorii din sectorul privat sa completeze capitalul.

"Investitia BERD in fond este un raspuns comercial la cresterea numarului si volumului de active deteriorate si credite neperformante din tarile unde operam, care nu poate fi abordata doar de institutii locale", a spus prim-vicepresedintele BERD, Varel Freeman.

Investitiile derulate de noul fond se vor focaliza pe reabilitarea companiilor solide din punct de vedere operational, dar aflate in dificultati financiare, prin restructurari, reesalonarea datoriilor, refinantare, swap-uri debt-equity (datorii contra actiuni) si managementul lichiditatii.

Totodata, fondul va finanta "oportunitati de crestere" in cazuri de indisponibilitate a capitalului necesar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#berd, #fmo, #fond, #ifc, #investitii , #Investitii