Bancherii de investitii: Nu sunt falimente pentru ca ar aduce pierderi mari pentru banci

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 14:57
1514 citiri
Bancherii de investitii: Nu sunt falimente pentru ca ar aduce pierderi mari pentru banci

Bancherii de investitii sunt de parere ca falimentul firmelor nerentabile ar fi una dintre conditiile care ar pune bazele relansarii economice, dar ca deocamdata nu au fost falimente cu rezonanta pe piata locala pentru ca nici bancile si nici alti furnziori nu sunt interesati sa solicite aceasta procedura.

"Tinerea in viata" a companiei mareste sansele de recuperare integrala a banilor. Ei mai spun ca sunt cazuri in care bancile ar trebui sa-si asume o parte din pierderi si sa negocieze preluarea de actiuni la companiile care nu-si pot achita datoriile.

"Imi doresc din suflet sa vedem falimente, nu pentru ca vreau sa vad falimentara economia Romaniei, ci pentru ca aceasta este o preconditie pentru a incepe un ciclu economic pozitiv. Fara a trece aceasta faza nu vom avea o crestere economica normala, si nu ma refer la cresteri de 0,5-1%. Vom avea in continuare recesiune sau in cel mai bun caz stagnare economica", spune Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta BAC Investment Romania.

Exista un blocaj, a continuat el, in care toata lumea sta pe margine si asteapta ceva: bancile asteapta ceva, firmele asteapta ceva. "Este o stare generala de expectativa, care dauneaza economiei. In momentul in care vom vedea cateva falimente, vom avea un semnal ca intra lichiditati in piata", spune Paun.

Retaileri insolventi

Pana in prezent nu au fost inregistrate falimente mari in economie, ci doar cereri de intrare in insolventa (incapacitatea de plata, care in conditiile unui plan de reorganizare poate permite continuarea activitatii) de la anumiti furnizori, care in cele mai multe dintre cazuri s-au rezolvat pe cale amiabila.

Printre firmele care au intrat recent in insolventa se numara retailerii SPAR si Trident, loviti puternic de extinderea agresiva a lanturilor internationale de magazine. SPAR, al treilea mare retailer alimentar roman de pe piata locala, cu afaceri de 44 mil. euro anul trecut, se afla de mai bine de o luna in reorganizare judiciara sub incidenta legii insolventei, la cererea actionarilor, fratii Ioan si Floare Cuc din Arad.

Intrarea in faliment a SPAR si Trident a atras si blocarea a sute mii de euro pentru principalii furnizori ai retelei, dar si unor credite de milioane de euro de la banci. Bancherii de investitii spun insa ca furnizorii nu au interesul sa solicite intrarea in faliment pentru ca in acest caz ei nu si-ar putea recupera decat o parte din bani, pe cand in cazul in care firma isi prelungeste activitatea si vin "vremuri mai bune", companiile cu probleme ar putea inapoia intreaga suma datorata.

"Dupa ce se intra in faliment, bunurile societatii sunt vandute, iar sumele obtinute sunt distribuite creditorilor in raport de rangul de preferinta al acestora", a spus Madalin Niculeasa, partner al casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#investitii, # falimente, # lichiditati, # companii , #Investitii