Asiguratorii nu ar face fata unui cutremur ca cel din '77

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 13:35
6103 citiri
Asiguratorii nu ar face fata unui cutremur ca cel din '77

Presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu a declarat ca majoritatea companiilor de asigurari nu sunt pregatite sa faca fata unui cutremur similar celui din 1977, invocand ca principal motiv lipsa reasigurarii, potrivit Mediafax.

"Daca va uitati pe rapoartele anuale veti observa ca gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus.

Multi asiguratori nu cedeaza in reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costa.

Ei spera ca riscul pe care il acopera sa nu se intample si, la finalul contractului, sa ramana cu banii din prima in buzunar", a spus Constantinescu, in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) la Sinaia.

El a adaugat ca, in cazul Allianz-Tiriac, societatea pe care a condus-o pana in mai 2010, pentru fiecare leu incasat ca prima de asigurare pentru o polita tip property se ceda in reasigurare circa 30%.

"Multe societatii nu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat in reasigurare", a spus Constantinescu.

In plus, putini asiguratori au investit in sisteme IT care permit continuarea activitatii in cazul unui cutremur. "Un astfel de sistem costa.

Spre exemplu, Allianz-Tiriac a alocat circa trei milioane de euro intr-un sistem de backup si recuperare in caz de dezastru.

Acest sistem este amplasat intr-o locatie din Brasov si, in cazul unui cutremur sau alt eveniment catastrofic, Allianz-Tiriac isi va putea continua activitatea fara prea multe probleme", a mai spus reprezentantul UNSAR.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in 2009, valoarea totala a primelor cedate in reasigurare, atat pentru asigurari generale cat si pentru asigurari de viata, a fost de 1,66 miliarde de lei, aceasta reprezentand 18,68% din volumul primelor subcrise pe piata asigurarilor.

"Comparativ cu anul 2008, volumul primelor cedate in reasigurare a inregistrat o scadere reala cu 14,03%, aceasta scadere fiind explicata atat de costurile mari cu reasigurarea, cat si de faptul ca reasiguratorii internationali au impus criterii mult mai stricte pentru preluarea riscurilor", se precizeaza in raportul CSA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#asigurare in caz de cutremur, #asigurari de viata, #asigurari generale, #companii de asigurari, #cutremur 1977 , #Investitii