Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ArcelorMittal Galati: Angajatii sunt "ademeniti" catre plecari voluntare

ArcelorMittal Galati: Angajatii sunt "ademeniti" catre plecari voluntare


ArcelorMittal Galati anunta deschiderea unei noi scheme de plecari voluntare. In prezent, aproximativ 9.000 de oameni mai sunt salariati ai ArcelorMittal Galati, fata de peste 27.000, cat avea Sidex in 2001, inainte de privatizare.

ArcelorMittal Galati a anuntat, joi, printr-un comunicat de presa, deschiderea unor noi scheme de plecari voluntare ale angajatilor din combinat, oficialii companiei sustinand ca astfel se va mentine competitivitatea unitatii siderurgice galatene.

Potrivit sursei citate, aceasta nu este singura masura luata de catre conducere pentru mentinerea competitivitatii combinatului, ci anumiti angajati vor fi mutati in alte departamente si se va renunta la unele contracte cu firme terte, lucrarile urmand sa fie facute de catre proprii angajati ai companiei.

"ArcelorMittal Galati continua masurile in vederea mentinerii competitivitatii, imbunatatirii productivitatii, reducerii costurilor fixe, sporirii flexibilitatii si policalificarii fortei de munca.

Principalele masuri care vor fi implementate constau in: realocarea de angajati catre Laminorul de Tabla Groasa nr. 1, reducerea volumului lucrarilor pentru companiile contractoare, lansarea unei scheme de plecari voluntare, precum si continuarea programelor de studiu care sa determine nevoia reala de forta de munca in toate sectoarele de activitate. Pentru a proteja slujbele propriilor angajati, combinatul va prelua din activitatile realizate de companiile contractoare si le va redirectiona catre salariatii sai", se arata in comunicatul de presa.

In plus, ArcelorMittal Galati anunta deschiderea unei scheme de plecari voluntare numai pentru angajatii din cadrul Departamentului Structural & Skill Pool, acestora urmand sa li se ofere pachetele financiare, in functie de vechime si de venitul actual.

Angajatii cu competente necesare pentru companie, refuzati

Managementul combinatului avertizeaza ca nu va aproba cererile trimise de catre angajatii care au competente considerate a fi necesare pentru companie.

Combinatul siderurgic de la Galati a pierdut in ultimii 11 ani, dupa etapa privatizarii, aproape 19.000 de angajati, toti renuntand la locurile de munca si alegand platile compensatorii acordate de catre ArcelorMittal.

De la 27.000 de angajati in 2001 la 9.000 de angajati in 2012

In prezent, aproximativ 9.000 de oameni mai sunt salariati ai ArcelorMittal Galati, fata de peste 27.000, cat avea Sidex in 2001, inainte de privatizare.

Combinatul Sidex Galati a fost privatizat in noiembrie 2001, fiind cumparat de catre compania anglo-indiana LNM Holdings NV, devenita ulterior ArcelorMittal.

Valoarea tranzactiei a fost de 70 milioane de dolari, platita in mai multe rate si care a inclus angajamente din partea cumparatorului pentru realizarea unor investitii de 350 de milioane de dolari in diferite sectoare, in special in cele care tin de protectia mediului.

In plus, la privatizare, masura concedierilor colective a fost interzisa de catre statul roman in primii cinci ani de dupa preluarea combinatului.


In ce a investit ArcelorMittal Galati 6,6 milioane de euro


Privatizarea a fost una controversata, vorbindu-se despre faptul ca atunci cand a fost administrata de catre stat, compania ar fi produs pierderi de un milion de dolari pe zi, din cauza firmelor-capusa. La doi ani de la finalizarea tranzactiei, combinatul a inceput sa inregistreze profit fara eforturi investitionale majore.

Acest lucru s-a intamplat pana la aparitia crizei economice, cand ArcelorMittal Galati a anuntat ca inregistreaza pierderi importante. Compania a decis totusi sa continue investitiile, alocand pentru refacerea unui furnal de pe platforma siderurgica peste 80 de milioane de euro, o suma mai mare decat cea cu care achizitionat intreg combinatul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2168 ori