Al doilea mandat al lui Obama, "gura de oxigen" pentru mediul de afaceri din Romania?

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 07:17
2436 citiri
Al doilea mandat al lui Obama, "gura de oxigen" pentru mediul de afaceri din Romania?

In timpul primului mandat al lui Obama, investitiile americanilor in Romania au depasti trei miliarde de euro. Companii importante, precum Ford, Emerson si Procter&Gamble au investit sume considerabile in mediul de afaceri din Romania.

Cum va ajuta cel mai puternic om din lume, businessul local?

In 2008, investitiile companiilor americane in Romania crescusera la 869 de milioane de euro, de la 581 de milioane, inregistrate in anul precedent. In 2009, primul an de mandat al lui Barack Obama la presedintia Statelor Unite, investitorii americani au adus in Romania peste un miliard de euro.

In anii urmatori, 2010 si 2011, investitiile americane in Romania s-au ridicat la peste 1,3, respectiv peste 1,4 miliarde de euro.

Principalele companii americane din Romania

Cea mai mare investitie a unei companii americane in Romania este cea efectuata de Ford, in valoare de 675 de milioane de euro. Compania americana s-a angajat la un proiect de investitii pentru producerea de automobile in valoare totala de 618,14 milioane de euro si la un proiect de investitii destinat producerii de motoare, in valoare de 250,95 de milioane de euro.

Potrivit acordului pe care compania Ford l-a semnat cu statul Roman, producatorul va scoate din fabricile sale, intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017, peste 810.000 de automobile.

O investitie similara, ca valoare, o are si Smithfield Foods, care a investit peste 600 de milioane de dolari in ferme si abatoare in Romania, in Timisoara si Arad.

Vanzarile Smithfield Foods Romania au crescut cu 10% in primul trimestru al anului fiscal 2013, incheiat la sfarsitul lunii iulie, ajungand la 63,5 milioane de dolari, fata de 57,6 milioane de dolari, valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut.

Grupul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a cumparat firmele Agrotorvis si Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distributie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucuresti, precum si un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.

Procter&Gamble a investit 100 de milioane de dolari intr-o fabrica de sampoane si produse cosmetice, aflata in localitatea Urlati, langa Ploiesti.

Emerson a investit 125 de milioane de dolari in echipamente si motoare industriale la Cluj, iar Lufkin a planificat investitii de 125 de milioane de dolari pana la sfarsitul acestui an, in productia de echipamente petroliere. Tot in industria petroliera a investit si Cameron, langa Ploiesti, intr-o uzina de utilaje.

Delphi a investit, langa Iasi, 100 de milioane de euro intr-o unitate de productie de pompoe diesel.

Printre alte companii americane care au investit in Romania se mai numara Pepsico, Philip Morris, Cargill, Citibank, Coca-Cola, General Electric, IBM, Kodak, Microsoft sau UPC.

Investitiile straine in Romania

Investitiile straine directe in Romania au crescut cu 55% in primele opt luni ale anului, la 941 milioane de euro, fata de 607 milioane de euro in 2011, potrivit statisticilor BNR.

Primele patru tari care au investit cel mai mult in Romania, clasate dupa ponderea detinuta in soldul ISD la 31 decembrie 2011, sunt Olanda (21,7%), Austria (17,5 %), Germania (11,4%) si Franta (9,1%), ierarhie neschimbata din anul 2009.

Pe ramuri economice, cea mai mare pondere a investitiilor straine directe in 2011 s-a inregistrat in industrie (44,4%). Industria extractiva a avut o pondere de 5% din ISD, iar industria prelucratoare a atras investitii 31,5% din investitiile straine directe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#investitori americani romania, #investitii compania americane Romania, #investitori SUA Romania , #Investitii