Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Facilitati pentru firmele care fac investitii pentru CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE

Facilitati pentru firmele care fac investitii pentru CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE
Agentii economici consumatori de energie care fac investitii pentru cresterea eficientei energetice pot beneficia de sprijin financiar din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, in limita a 50% din valoarea investit Agentii economici consumatori de energie care fac investitii pentru cresterea eficientei energetice pot beneficia de sprijin financiar din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, in limita a 50% din valoarea investitiilor, a decis Guvernul.
Astfel, Legea 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei a fost modificata prin Ordonanta 78/2001, act normativ care contine si alte facilitati pentru stimularea investitiilor in acest domeniu.
Importurile de aparate, utilaje si echipamente destinate realizarii proiectelor de crestere a eficientei energetice beneficiaza de scutire de taxe vamale.
Toate scutirile se vor acorda in baza propunerilor Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, prin ordine comune ale ministrilor Industriei si Resurselor, Afacerilor Externe si Finantelor Publice.
Agentia Romana pentru Conservarea Energiei este organul de specialitate la nivel national in domeniul eficientei energetice, in subordinea Ministerului Industriei si Resurselor.

Ordonanta aprobata de Guvern mai prevede obligativitatea tuturor agentilor economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1000 de tone echivalent petrol de a intocmi programe proprii de eficienta energetica.
Aceste programe vor include atat
# masuri pe termen scurt, cu cost minim si care nu implica investitii majore, cat si
# masuri pe termen lung (pe 3-6 ani), vizand investitiile necesare, pentru care se vor intocmi studii de fezabilitate.
Programe de eficienta energetica vor trebui sa elaboreze, de asemenea, si autoritatile administratiei publice din localitatile cu o populatie mai mare de 20.000 de locuitori.
In ceea ce-i priveste pe consumatorii de energie - persoane fizice, acestia sunt obligati, prin noile reglementari, sa-si achizitioneze aparate de masura si de control individuale.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1049 ori