Agricultorii care iau credite pentru investitii pot rambursa cu pana la 50% mai putin

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 19:37
1585 citiri
Agricultorii care iau credite pentru investitii pot rambursa cu pana la 50% mai putin

Agricultorii care iau credite prin programul Fermierul pentru investitii neeligibile la finantare din fonduri europene pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat de pana la 50% din volumul imprumutului, potrivit unui proiect de act normativ.

Facilitatea se adreseaza agricultorilor care iau credite prin Legea 231/2005, respectiv programul Fermierul, pentru a realiza investitii care nu sunt eligibile pentru finantare din fonduri europene.

Investitorii pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat, daca indicatorii de performanta tehnico-economica respecta prevederile din planul de afaceri, procentajul recuperat, la finalul creditului, variind in functie de tipul de investitie.

Cel mai mare sprijin, de 50% din volumul creditului, este acordat in cazul achizitiilor de tractoare agricole noi si a materialului biologic pentru popularea fermelor.

Pentru agricultorii care au investit in depozite de cereale si seminte oleaginoase, reducerea este de 30% din totalul imprumutului acordat, iar pentru cei care au cumparat masini sau utilaje agricole pentru ferme vegetale si zootehnice reducerea este de 25%, se precizeaza intr-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii.

"De acest sprijin nu beneficiaza cei care acceseaza fonduri europene. Acest sprijin este un fel de ajutor de stat, notificat, care functioneaza dupa urmatorul mecanism: daca fermierul si-a facut proiectul cum trebuie, la finalul rambursarii creditului se acorda reducerea.

Aceasta poate fi de maxim 50% din volumul creditului acordat, diferentiat in functie de tipul proiectului de investitii aprobat anual printr-un ordin al ministrului Agriculturii", a declarat pentru MEDIAFAX Roxana Zarma, director general in minister.

Programul Fermierul prevede acordarea de credite in conditii avantajoase pentru investitiile in agricultura, precum dobanda redusa, si se adreseaza atat investitorilor care au proiecte aprobate pentru obtinerea de finantarea din fonduri UE, cat si celor care nu beneficiaza de sprijin din bani europeni.

Agricultorii care au proiecte UE si iau credite prin Fermierul nu beneficiaza de reducerea sumei pe care o au de rambursat. "La proiectele de investitii cofinantate din fonduri nerambursabile in cadrul unor programe comunitare (...) nivelul reducerii sumei de rambursat din creditul acordat conform Legii nr. 231/2005 este de 0%", se mentioneaza in proiectul de hotarare de Guvern.

Acest sprijin a fost acordat si anul trecut fermierilor, procentele fiind aceleasi, de 50%, 30%, respectiv 25%, in functie de tipul investitiei.

Beneficiarii pot sa fie producatorii agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatiile agricole familiale sau cele de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative agricole, societati agricole private, respectiv asociatii agricole cu personalitate juridica, societati comerciale cu capital privat, persoane fizice autorizate, detinatori de paduri si asociatii ale acestora, consilii locale.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#agricultor, #credit, #criza, #ramburasre , #Investitii