Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Va fi anul marilor insolvente: Victimele, din retail, imobilare si constructii

Va fi anul marilor insolvente: Victimele, din retail, imobilare si constructii


Numarul total de insolvente va scadea in acest an, dar va spori numarul de insolvente ale companiilor importante, in conditiile in care acestea se vor confrunta cu imposibilitatea de a-si mai reesalona creditele, au declarat miercuri reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

"In acest an se vor confrunta cu situatii de insolventa companiile din sectorul de retail, imobiliare si industrii, in special din industria constructiilor si a materialelor de constructii, productia de utilaje, agroalimentare. Imposibilitatea de a mai reesalona creditele va aduce companiile mari in fata deciziei de a cere deschiderea procedurii de insolventa", a declarat Andrei Cionca, fondatorul CITR.

Acesta a spus ca top managementul si actionarii incep sa inteleaga oportunitatile unei restructurari efectuate prin procedura reorganizarii, in baza legii insolventei. Astfel, managerii devin mai intreresati sa-si restructureze afacerile cu ajutorul administratorilor judiciari, practicieni in insolventa.

Andrei Cionca a mai spus ca marile companii vor incepe sa acceseze procedura insolventei ca un instrument de restructurare, iar numarul cazurilor de reorganizare va creste.

Reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania sustin ca printre principalele cauze de insolventa in 2011 se afla indatorarea excesiva care a stat la baza cresterii din perioada 2006-2008, bazata pe prognoze de crestere nerealiste in contextul crizei economice.

De asemenea, investitiile reprezinta o alta cauza importanta, in conditiile in care acestea au vizat volume necorelate cu capacitatea de absorbtie a pietei.

"Managerii nu au identificat la timp problema pentru a lua masurile necesare, ceea ce a dus la decapitalizare continua a companiei", sustin reprezentantii companiei.

Printre principalele cauze de insolventa in 2011 se mai afla penalitatile pentru intarzieri, performantele slabe ale managementului, precum si proiectele nemature, prinse in faze inscipiente de dezvoltare, care nu si-au mai gasit sursele de finantare necesare pentru finalizare.

Casa de Insolventa Transilvania este unul dintre cei mai importanti practicieni in insolventa din Romania si actioneaza ca liant intre debitoare si ceilalti participanti in procedura. Cu o echipa de peste 90 de specialisti, 30 practicieni in insolventa si 12 echipe de lucru, Casa de Insolventa Transilvania a gestionat procedura insolventei a peste 500 de societati comerciale si este reprezentata la nivel national.

Expertiza acopera arii de activitate ca: real estate, retail, constructii, agricultura, transport, industrii (farmaceutica, alimentara, a lemnului, a incaltamintei, productii ceramice, panificatie, extractia si prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase etc.).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1970 ori