Tot mai multe firme prefera sa intre in insolventa ca sa-si protejeze businessul

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 09:09
2238 citiri
Tot mai multe firme prefera sa intre in insolventa ca sa-si protejeze businessul

39 de companii din cele 1.600 listate pe RASDAQ au sentinte judecatoresti de deschidere a procedurii de insolventa.

Criza economica si reducerea dramatica a accesului la finantare pun pe masa actionarilor si a directorilor companiilor care nu pot rezista in aceste conditii varianta intrarii deliberate in insolventa pentru a-si proteja afacerea impotriva creditorilor si a nu mai plati penalitati la stat pentru sumele datorate.

Chiar daca le poate afecta renumele firmei, actionarii prefera aceasta varianta.

"Nu am o statistica exacta, dar pot spune ca a crescut foarte mult numarul firmelor debitoare care deschid singure procedura de insolventa.

Aceasta poate fi admisa in cinci zile, daca este deschisa de catre societatea debitoare si ofera o serie de avantaje clare.

Procedura a fost gandita si poate fi comparata cu procedura americana, avand un rol si de protectie in fata creditorilor, in conditiile in care toate actiunile impotriva firmei sunt stopate", explica Arin Stanescu, unul dintre cei mai experimentati avocati lichidatori de pe piata.

Nu exista date la nivel national, dar la nivelul pietei RASDAQ, care este o piata transparenta si societatile sunt obligate sa transmita aceste date, numarul cazurilor de insolventa a urcat spectaculos luna aceasta, peste 10 firme raportand in ultimele doua saptamani ca au deschis procedura de insolventa.

De la inceputul anului, circa 39 de companii din cele peste 1.600 cate sunt listate pe piata RASDAQ, adica un procent de 2,4%, au publicat sentinte judecatoresti de deschidere a procedurii de insolventa. 

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#firme, # insolventa, # creditori, # penalitati , #Insolventa