Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Insolventa, "epidemia" care ataca marile companii in 2013 UPDATE

Insolventa, "epidemia" care ataca marile companii in 2013 UPDATE


In primele sase luni ale anului 2013, 12.739 de companii au intrat in insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Totusi, cele mai multe dintre ele sunt companii medii si mari, ceea ce inseamna o crestere a impactului social.

"Nu este o veste buna pentru ca ponderea insolventelor mari este la un nivel dublu comparativ cu anul trecut ceea ce duce la un impact social foarte mare. In 2013 u intrat in insolventa companii medii si mari", a declarat Constantin Coman, country Manager Coface Romania.

"Profilul" companiilor care au intrat in insolventa in 2013

Cifra de afaceri medie a companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2013 era de 2,32 milioane de lei. Companiile aveau in medie 9,15 angajati si un grad de indatorare de 95,51%.

In timp ce in primele sase luni ale anului trecut o singura companie cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro a intrat in incapacitate de plata, pe cand in 2013, patru companii au intrat in insolventa in aceeasi perioada a anului.

Constructiile, HORECA si transporturile sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul semestru al anului curent raportat la numarul firmelor active, se arata intr-un studiu Coface.

Distributia teritoriala a insolventelor

Zonele care concentreaza jumatate din numarul companiilor intrate in insolventa sunt Sud-Est, Sud si Nord- Vest.

Cele mai multe companii care au intrat in incapacitate de plata in primul semestru al anului provin din regiunea Sud-Est a Romaniei, adica 16,52%. Practic, 2.300 de companii din aceasta regiune au intrat in insolventa.

Pe a doua pozitie in clasamentul regiunilor din care provin cele mai multe companii care au intrat in insolventa este completat de regiunea de Sud a Romaniei, zona in care 2.328 de companii au intrat in incapacitate de plata.

Cel mai bine in acest clasament sta regiunea de Vest a Romania, de unde provin 8,04% din companiile care si-au anuntat insolventa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2204 ori