Scurt ghid de supravietuire pentru startup-uri

Marti, 17 Iunie 2014, ora 08:18
3626 citiri
Scurt ghid de supravietuire pentru startup-uri

Ideile antreprenoriale noi sunt cele care duc la progresul economic. Micile companii antreprenoriale angajeaza tineri, sunt flexibile si asigura competitivitatea pietei respective.

Unele dintre ele ajung sa devina companii medii sau mari de succes, cu sute de angajati si profituri importante. Cu toate acestea, peste tot in lume si deci si in Romania, companiile nou lansate supravietuiesc cu greu, mai ales in primii ani.

In Romania, similar cu ceea ce se intampla si la nivel mondial, dupa 5 ani de la lansare, mai sunt operationale in medie intre 47 si 60% dintre companiile lansate, in functie si de ciclul economic, de competitie si de industrie. Mai mult, exista un procent destul de ridicat de firme 'zombie', ale caror situatii financiare oficiale (cele declarate la ANAF) sunt atat de proaste, incat firmele respective ar trebui sa nu supravietuiasca - acele firme care au o probabilitate de insolventa calculata conform metodologiei dezvoltate de RisCo de peste 85%.

Astfel, dintre cele peste 640.000 de companii care isi depun anual situatiile financiare la organismele statului, aproape 180.000 au o probabilitate de insolventa de peste 85%; cu toate acestea, doar in jur de 3.500 dintre ele intra efectiv in faliment. Pentru ca insolventa lor nu este 'oficiala', ele intra in randul supravietuitorilor si deci distorsioneaza in oarecare masura cifrele pe care le prezentam.

Pe sectoare de activitate, rata de intrare in insolventa este mai ridicata pentru companiile din domeniul IT, mic retail, restaurante, constructii, servicii, agricultura - indiferent de faptul ca economia Romaniei a fost in perioada respectiva in recesiune sau crestere economica. Dintre acestea, firmele foarte mici (cu cel mult 5 angajati) sunt cele mai vulnerabile. Desigur, multitudinea de intreprinderi individuale, PFA si cele asociate acestora au o pondere importanta intre firmele care nu supravietuiesc primilor ani de activitate, sau care au fost pur si simplu abandonate de catre antreprenori, din cauza lipsei lor de experienta si a imposibilitatii de a sustine plata taxelor din veniturile obtinute. In mod neasteptat insa, nu lipsa finantarii din partea bancilor sau a altor institutii este cauza principala a falimentelor. Motivele de natura operationala, precum imposibilitatea de a gasi clienti, necunoasterea furnizorilor, mentinerea unui nivel de stocuri prea ridicat, calitatea slaba a serviciilor oferite sunt responsabile pentru aproximativ 47% dintre falimente.

Pe locul urmator se situeaza lipsa de experienta manageriala si financiara (firma nu are un plan de afaceri, fluxurile de numerar din firma nu sunt urmarite, taxele nu sunt platite la timp, antreprenorii folosesc banii companiei in scopuri personale) care genereaza aproximativ 34% dintre falimente. Concurenta neloiala (un factor specific care afecteaza micile firme din tarile in dezvoltare in primul rand) este raspunzatoare pentru alte 17% dintre 'rateurile' firmelor antreprenoriale, iar pasiunea pentru domeniul de activitate fara o baza de cunostinte de management si financiare a dus la falimentul companiei in alte 8% dintre cazuri.

Ca o concluzie, firmele nou lansate supravietuiesc mai greu decat cele care sunt pe piata de peste 5 ani (falimentul in randul acestora scade catre mai putin de 20% in urmatorii 5 ani de functionare). Mai mult, firmele 'muribunde' dar care nu au fost oficial inchise, reprezinta un alt procent important. Experienta in domeniu si/sau manageriala, organizarea, cunoasterea clientilor si furnizorilor sunt elementele cheie care asigura supravietuirea noilor entitati economice, in perioada cea mai grea a acestora: primii 5 ani de viata.

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#cabat analist, #noi firme, #insolventa firme , #Insolventa