Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romplumb Baia Mare a intrat in insolventa

Romplumb Baia Mare a intrat in insolventa


Societatea Romplumb din Baia Mare a intrat in insolventa, printr-o decizie a Tribunalului Maramures.

Tribunalul Maramures s-a pronuntat, joi, in cazul intrarii in insolventa a societatii Romplumb, iar, potrivit deciziei magistratilor, uzina a intrat in insolventa "cu ridicarea partiala a dreptului de administrare", relateaza eMaramures.

Pentru cei aproape 600 de salariati, acest lucru inseamna posibilitatea accesarii fondului de garantare a creantelor salariale, pentru acordarea platilor compensatorii, trei salarii medii brute, in cuantum de 6.350 de lei.

Compania va intra intr-un proces de reorganizare, de care se va ocupa o firma din Cluj-Napoca, iar angajatii isi vor primi preavizele pentru a putea intra in somaj.

In data de 3 februarie, Ministerul Finantelor Publice a devenit actionar majoritar al societatii baimarene, printr-o majorare a capitalului social decisa de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor. In acest sens, se vor emite peste 3 milioane de actiuni noi, la un pret de 2,5 lei fiecare, care urmeaza sa fie subscrise in termen de 30 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

Procedura de insolventa nu implica neaparat falimentul companiei.

"Intrarea in insolventa, in aceasta situatie, s-a facut la cererea Consiliului de Administratie. Probabil ca aceasta decizie s-a luat din cauza acumularii de datorii, iar insolventa nu inseamna neaparat si faliment. Legea Insolventei te protejeaza, pentru ca tu, intr-un interval de timp cuprins intre 1 si 3 ani, sa poti sa te repui pe picioare".

"Adica nu mai platesti datorii catre niciun creditor si, in acest timp, fondurile banesti de care dispui le poti folosi pentru rentabilizarea activitatii", a explicat Reghina Apan, directorul societatii de brokeraj Carpatica Invest Baia Mare.

Incepand de joi, 9 februarie, cei aproape 600 de angajati ai companiei Romplumb pot primi in orice moment preavizele de concediere.

"Vor beneficia de plati compensatorii, reprezentand diferenta dintre cuantumul a trei salarii medii brute pe economie la data deschiderii procedurii si creantele salariale restante in momentul deschiderii procedurii de insolventa".

"In cazul nostru, avem creante salariale, doua treimi din salariul pe ianuarie, plus 150 de lei de anul trecut, iar diferenta pana la 6.350 de lei vor fi plati compensatorii", a precizat Ana Sarga, liderul de sindicat din cadrul societatii Romplumb.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 2894 ori