Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco:

Riscul furnizorilor si clientilor sau cum poti intra in insolventa din neatentie

Riscul furnizorilor si clientilor sau cum poti intra in insolventa din neatentie

Problema multor firme romanesti este ca partenerii lor de afaceri nu isi tin promisiunile. De la calitatea produselor si serviciilor livrate pana la neplata la timp (sau vreodata) a facturilor, firmele sunt vulnerabile la erorile comise de parteneri.

Riscul este cu atat mai mare cu cat firma in cauza are mai putini furnizori sau clienti pentru un produs, ori dependenta sa financiara de partenerul de afaceri respectiv este mai mare. Astfel, o firma cu un singur client mare care ii asigura sa spunem 90% din cifra de afaceri este practic 'captiva' clientului respectiv. Daca acesta nu ii mai plateste facturile la timp, sau nu ii mai cumpara produsele, firma poate ajunge intr-o situatie financiara delicata.

Daca in acest caz, o companie de dimensiuni mari poate sa 'absoarba' pierderea, sa apeleze la justitie sau pur si simplu sa nu mai lucreze cu partenerul respectiv, firmele mici nu au acest lux: ele pot pierde la randul lor comenzi, clienti ori sunt nevoite sa isi reduca cifra de afaceri si profitul atunci cand partenerii nu isi onoreaza obligatiile. IMM-urile nu isi pot permite in majoritatea cazurilor, procese costisitoare si nici renuntarea la sumele cuvenite de la clientii rau platnici si uneori un astfel de eveniment le duce direct in insolventa...

O alta sursa de dezechilibru financiar si in ultima instanta de insolventa pentru firme este indatorarea excesiva, in conditiile in care structura de bilant, vanzari si costuri sunt nefavorabile. Companiile isi doresc de multe ori sa creasca mai repede decat le permite situatia lor financiara. In lipsa capitalului de la actionari, managerii sau antreprenorii recurg la finantarea prin credit, care prezinta un mare risc: daca investitiile nu se materializeaza in cresterea vanzarilor si a profitabilitatii, creditele devin o povara asupra companiei si genereaza probleme mari de solvabilitate si lichiditate. Apoi, pierderea unui client important sau neincasarea la timp a facturilor de la clienti pot de asemenea sa aduca firma in imposibilitatea de a-si achita dobanzile si principalul la creditele accesate.

Pentru ambele situatii prezentate anterior, managerii companiilor ar trebui sa inteleaga mai intai care va fi impactul relatiei cu partenerii de afaceri, respectiv al accesarii de credite pentru investitii, asupra fluxurilor de numerar generate de firma. Pentru ralatia cu partenerii, antreprenorii trebuie sa aiba instrumente de a calcula limite comerciale pentru fiecare client in parte, in functie de situatia financiara, stabilitatea acestuia si situatia lui juridica. Pentru creditele accesate, managerii ar trebui sa inteleaga care sunt limitele de creditare pe care si le pot permite, in functie de valuta de accesare a creditului, maturitatea acestuia si rata dobanzii la care se pot imprumuta. Portalul financiar RisCo ofera oricarui utilizator posibilitatea de a obtine online astfel de rapoarte despre partenerii lor de afaceri. O alta varianta este ca firmele sa isi dezvolte intern module care sa monitorizeze partenerii de afaceri si sa calculeze capacitatea de indatorare a firmei, dar pentru companiile mici un astfel de efort este de multe ori prea mare si ineficient. Pana atunci, firmele mici vor continua sa isi ia riscuri prea mari in relatia cu partenerii de afaceri si sa se indatoreze prea mult, ceea ce le expune la riscul de insolventa.

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2772 ori