Remin se pregateste de relansarea activitatilor miniere

Joi, 04 Iulie 2013, ora 13:40
1884 citiri
Remin se pregateste de relansarea activitatilor miniere

Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin a lansat o oferta publica companiilor romanesti si straine interesate in reluarea activitatilor mineritului neferos in bazinul minier Baia Mare.

Directorul Remin Baia Mare, ing. Ovidiu Galca, a anuntat joi ca scrisoarea de intentie arata disponibilitatea companiei, respectiv a statului roman de a relansa activitatile de exploatare miniera in conditii economice profitabile, transmite Agerpres.

"E doar un prim pas dintr-o etapa viitoare ce ar putea redesena activitatile de minerit in zona. Suntem increzatori si speram intr-un interes sporit din partea unor companii romanesti si straine" a spus Ovidiu Galca.

Remin este o companie cu capital integral de stat, aflata in subordinea Ministerului Economiei. Bazinul minier Baia Mare are zacaminte de cupru, plumb, zinc, aur, argint etc., cantonate pe o suprafata de aproximativ 121,9 kilometri patrati pe raza a trei judete: Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud.

Compania Remin detine 16 licente de concesiune a activitatilor miniere de exploatare-valorificare a minereurilor polimetalice, aurifere, cuprifere si de fier-mangan. In urma activitatii miniere exista o serie de facilitati secundare (iazuri de decantare, halde de steril etc.) care in conformitate cu prevederile Legii minelor reprezinta tot rezerve de substante minerale utile, o oportunitate in vederea exploatarii si valorificarii resurselor cantonate in acestea.

Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin S.A. Baia Mare a avut de la infiintare ca principal obiect de activitate efectuarea de activitati miniere (prospectiune, explorare, dezvoltare si exploatare) in perimetrele in care a obtinut licenta. In contextul prevederilor Strategiei industriei miniere pe perioada 2004-2010, s-a aprobat prin hotarari ale Guvernului conservarea, inchiderea definitiva si monitorizarea factorilor de mediu post-inchidere a tuturor minelor aflate in patrimoniu. Motivul inchiderii a fost strict legat de eficienta economica (eliminarea subventiilor de stat), neavand o legatura cu diminuarea semnificativa a volumului de rezerve supuse exploatarii.

Ce ar trebui sa realizeze reorganizarea judiciara a companiei

In prezent, Remin este in insolventa, iar pentru reorganizarea judiciara intentioneaza sa intreprinda urmatoarele masuri: completarea planului de reorganizare judiciara a companiei in vederea repornirii activitatii de exploatare acolo unde se va dovedi rentabil; adoptarea tuturor masurilor legislative care sa permita indeplinirea acestui obiectiv; completarea planul de reorganizare judiciara va avea la baza un studiu de fezabilitate care va trebui sa cuprinda evaluarea tehnica a perimetrelor existente; identificarea potentialului fiecarui perimetru, identificarea perimetrelor care pot fi redeschise cu costuri minime si eficienta maxima, structura organizatorica propusa (separari, comasari, regrupari de perimetre), precum si efortul financiar necesar pentru aceasta.

Administratia companiei Remin Baia Mare doreste din aceste motive sa lanseze o oferta publica pentru identificarea potentialilor investitori care sa contribuie in prima etapa la identificarea posibilitatilor de repornire a activitatii in scopul completarii planului de reorganizare judiciara. Remin, fiind in insolventa, nu dispune de fondurile necesare elaborarii studiilor de fezabilitate. Datele geologice de cunoastere si detaliu necesare acestor evaluari exista la sediul acestei companii.

Etapa a doua se refera la reluarea activitatilor miniere in perimetrele identificate cu potential economic, in cadrul procedurii de reorganizare judiciara.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#activitate Remin Baia Mare, #insolventa Remin Baia Mare , #Insolventa