Reforma procedurilor de insolventa face pasi de pitic in Europa

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 13:01
1905 citiri
Reforma procedurilor de insolventa face pasi de pitic in Europa
Business Korea

Pe intreaga perioada a crizei financiare, numarul falimentelor declarate in statele europene a fost de aproximativ 200.000 pe an. Cifra a cunoscut o scadere in ultimele luni, in special pe flancul sudic al continentului, dar chiar si asa se observa o lentoare in rezolvarea rapida a insolventei de-a lungul intregii Europe.

Numarul mare de falimente, precum si ingrijorarea ca procedurile invechite blocheaza circuitul banilor in economie, au generat o modificare a opticii privind procedura de insolventa la nivelul intregii Europe, se arata intr-un articol al revistei The Economist.

Reforma programata pentru 2015

Comisia Europeana a initiat un set de masuri reformiste inca din martie, urmand ca acestea sa intre in vigoare de anul viitor. Trei piedici majore au fost identificate de oficialii de la Bruxelles care justifica demararea rapida a reformei sistemului de insolventa in majoritatea tarilor din Uniune.

In majoritatea statelor, restructurarea unei companii in dificultate este privita de multe ori ca cel mai sigur semnal de declansare a falimentului. Precedentele inregistrate in aceste tari au arata companii aparent viabile care au disparut de pe piata in urma declansarii procedurii de insolventa.

Un alt motiv rezida in perioada relativ indelungata de punere in practica a normelor de insolventa a persoanelor fizice care sa le permita afaceristilor ghinionisti sa isi stearga datoriile si sa se relanseze in afaceri. A treia cauza este legata de diferentele majore inregistrate in cazul procedurilor de insolventa din fiecare stat european, lucru care se reflecta in haosul existent in afacerile transfrontaliere derulate in cadrul Uniunii. Un sistem unitar ar facilita atat antreprenorii, cat si sistemul bancar in cazul in care situatia economica a zonei s-ar inrautati, considera reprezentantii Comisiei Europene.

Un sistem unitar greu de identificat

Din 2015, noua procedura de insolventa gandita de oficialii de la Bruxelles este asteptata sa fie adoptata in interiorul Uniunii Europene. Pana atunci insa, anumite state au initiat diverse masuri reformiste pe acest segment. In Italia, firmele aflate in dificultate beneficiaza de protectie in fata creditorilor intr-o prima faza a reorganizarii. In Slovenia, reforma se aplica deocamdata doar firmelor mici si mijlocii, iar Spania si Portugalia au initiat si ele masuri de declansare a unor procedure rapide de restructurare a frmelor aflate in prag de insolventa.

Noul set de reguli europene ar avea menirea sa asigure protectie pentru bunurile de valoare ale unei firme intrata in insolventa, insa un sistem unitar nu va fi usor de aplicat in intreaga Europa. In parte, dificultatea sta in radacinile adanci ale fiecarui sistem juridic si politic din fiecare stat. "In momentul insolventei se pun in balanta necesitatea actiunilor eficiente si nivelul procedurilor care asigura protectia creditorilor si a angajatilor firmei", explica Robert van Galen, presedintele INSOL Europe. Si nici chiar reglementarile Comisiei nu vor putea schimba rapid optica oficialilor din fiecare stat fata de acest compromis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#insolvente UE, #reforma sistemului insolventei, #falimentul persona, #procedura insolventa Europa , #Insolventa