Proiectul Codului insolventei va fi trimis in Parlament

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 16:55
1442 citiri
Proiectul Codului insolventei va fi trimis in Parlament

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Justitiei sa incheie dezbaterea proiectului de lege privind insolventa, astfel incat documentul sa fie adoptat saptamana viitoare si transmis Parlamentului, reluand ideea ca multe dintre firme se folosesc de procedura actuala a insolventei pentru a frauda statul.

"Avem nevoie de Codul insolventei. Sunt mult prea multi cei care intra in insolventa ca sa fraudeze statul, care nu platesc nicio taxa de un an de zile, de doi ani de zile si e normal ca ceilalti, care platesc taxe, sa spuna 'Domn'e, noi de ce le mai platim daca vad ca asta de alaturi, care ne mai si da lectii despre cum trebuie organizata Romania, nu plateste nicio taxa ?'", a spus Ponta in sedinta de guvern.

El a adaugat ca evaziunea fiscala este ascunsa "sub haina insolventei", iar foarte multe societati private se trezesc ca un debitor intra in insolventa atunci cand trebuie sa-si plateasca facturile.

Proiectul Codului insolventei a fost prezentat in luna iulie si lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie.

Documentul prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in valoarea creantelor - se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30 la suta din total masa credala.

Initiatorii proiectului mai propun introducerea posibilitatii judecatorului sindic de a debloca anumite situatii, atunci cand creditorii nu sunt activi in procedura. Astfel, daca nu se poate lua o hotarare in adunarea sau in comitetul creditorilor, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanta in vederea pronuntarii unei hotarari, fiind prevazuta expres obligatia judecatorului sindic de a se pronunta asupra viabilitatii planului de reorganizare, propus de debitor sau creditori si aprobat de adunarea creditorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#proiect cod insolventa, #dezbatere lege insolventa, #Guvern insolventa companii , #Insolventa