Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 40% din cazurile de insolventa din Romania sunt din vina managerilor

Peste 40% din cazurile de insolventa din Romania sunt din vina managerilor


O analiza a Casei de Insolventa Transilvania, realizata in cadrul Programului national de educare si informare a mediului de business din Romania, a scos in evidenta faptul ca managementul defectuos al companiilor a stat la baza a peste 40% din cazurile de insolventa din tara noastra.

"Greselile de management sunt una dintre principalele cauze pentru care companiile intra in insolventa. Din analizele noastre, 43,1% dintre companii intra in insolventa pentru ca managerii lor nu au stiut sa diagnosticheze semnele insolventei la timp si sa intervina eficient asupra cauzei. In acest moment, societatile iau masuri abia dupa 18 luni de la aparitia primelor semne. Impactul deciziilor corecte luate la timp nu se limiteaza doar la societatea ce intampina dificultati, ci si la mediul de afaceri in sine, pentru ca un numar mai mare de societati insanatosite poate duce la crestere si stabilitate economica", a declarat Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, coordonatorul Departamentului de Pregatire Profesionala al societatii.

In asteptarea unui Cod al Insolventelor

Autoritatile lucreaza la un nou Cod al insolventei, lege cu care urmaresc sa elimine abuzurile companiilor care folosesc aceasta procedura pentru a "scapa" de datorii.

Proiectul in stadiul actual nu este unul definitiv, el urmand sa fie discutat si analizat cu practicieni in insolventa.

Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania a aceptat sa faca o structa radiografie a proiectului pentru Business24, aratand care sunt principalele minusuri ale documentului ce urmeaza sa devina norma:

- nu s-au impus reglementari care sa duca la reducerea duratei dosarelor de insolventa prin gasirea de solutii de externalizare a acelor activitati care prelungesc nepermis durata procedurii, cum ar fi: recuperarile de debitori, cererile de angajare a raspunderii organelor de conducere, ameliorarea procedurilor de valorificare active etc;

- nu s-a reglementat un mecanism clar de garantare adecvata a finantarii activitatii curente a companiilor care propun plan de reorganizare, ceea ce are o influenta majora asupra sanselor de propunere si realizare a unor reorganizari;

- nu sunt cuprinse efectiv toate actele privitoare sau incidente in insolventa - cum ar fi insolventa unitatilor administrativ teritoriale sau legea de organizare a profesiei de practician in insolventa;

- nu s-a efectuat o reglementare adecvata a insolventei regiilor autonome codul limitandu-se la a face trimitere la faptul ca acestora li se va aplica reglementarea privitoare la companii. Asemenea prevedere este insuficienta si de natura a crea dezechilibre la nivelul unor regii de interes national.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1711 ori