Minimax a inchis magazinele si a cerut insolventa

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 10:35
2069 citiri
Minimax a inchis magazinele si a cerut insolventa
Minimax Discount

Magazinele Minimax Discount si Macro, primul pariu al omului de afaceri Dinu Patriciu in retail, si-au cerut insolventa, intr-un dosar depus la Tribunalul Ilfov la 1 februarie, scrie Ziarul Financiar.

Mai mult, toate cele 58 de unitati ale lantului sunt inchise la doar un an si jumatate din momentul in care Patriciu a intrat in actionariat scrie Ziarul Financiar.

Cererea companiei de intrare in insolventa este prima informatie oficiala legata de reteaua controlata de Dinu Patriciu in conditiile in care oficialii Minimax Discount nu au facut nicio declaratie cu privire la situatia lantului de magazine.

Pana la inchiderea editiei reprezentantii retelei nu au raspuns solicitarii ZF privind motivul pentru care si-au cerut insolventa si numarul de magazine din retea care mai sunt inca deschise.

Minimax au fost inchise pentru restructurare si repornire

Totusi, la solicitarea ZF privind motivul pentru care reteaua de magazine a fost inchisa, iar compania si-a cerut insolventa si privind planurile de viitor, Dinu Patriciu a raspuns printr-un SMS "restructurare si repornire".

Lantul de magazine de tip discount a inchis toate cele 58 de unitati - 54 Minimax Discount si 4 Macro, potrivit unor surse din piata de retail. In urma cu mai putin de o luna ZF a sunat aleator la 20 dintre magazinele lantului cumparat de Patriciu la jumatatea lui 2010, si toate erau inchise. La momentul respectiv oficialii companiei nu au facut nicio declaratie cu privire la situatia retelei.

Dosarul inaintat de companie la Tribunalul Iflov prin care isi cere insolventa lungeste cu unu sirul de circa 40 de dosare de insolventa depuse impotriva Minimax Discount, companie cu afaceri de 277 mil. lei (66 mil. euro) in 2010, in crestere de la 191 mil. lei (45 mil. euro) in anul anterior. Termenul de judecata stabilit este 19 iunie.

Mai multi creditori au depus dosare impotriva Minimax Discount

Printre creditorii care au mai depus dosare impotriva Minimax Discount se numara Dorna Lactate, Covalact, Vel Pitar, Scandia, Romaqua Group (Borsec), Transilvania General Import-Export, Ocean Fish, DR. Oetker, Herlitz sau Cafea Fortuna.

O parte dintre aceste companii si-au retras cererea de intrare in insolventa, insa altele merg inainte cu procesele pentru ca nu si-au primit banii. "Avem un dosar depus la Tribunalul Ilfov impotriva Minimax Discount. Inca nu ne-a fost achitata datoria. Nu am mai primit bani de la ei de anul trecut", spune Gabriela Duda, directorul economic al Herlitz Romania, reprezentanta locala a unuia dintre cei mai mari producatori de hartie si produse de papetarie. Ea nu a dorit sa ofere detalii despre valoarea datoriei, insa a spus ca Herlitz a livrat catre Minimax Discount produse de papetarie.

Lantul de magazine Minimax a avut in 2010 pierderi de 14,5 mil. lei (3,5 mil. euro) si potrivit site-ului Ministerului de Finante datoriile companiei se ridicau la finele aceluiasi an la 127 mil. lei, aproape jumatate din cifra de afaceri. Nu exista insa niciun rezultat anuntat pentru 2011.

Dinu Patriciu a fost nevoit sa inchida si Mic.ro

Omul de afaceri Dinu Patriciu a achizitionat in august 2010 prin intermediul companiei Mercadia cel mai mic retailer alimentar cu discount de pe piata, MiniMax, cu afaceri de 45 mil. euro si 31 de unitati de la grupul austriac din imobiliare Real4You si alti doi investitori straini.

Tranzactia a fost estimata la acel moment la cateva milioane de euro. Dinu Patriciu se numara printre fondatorii retelei MiniMax, insa si-a marcat exit-ul din acest business dupa doar doi ani de la deschiderea primelor magazine, in 2006, potrivit datelor din piata. Constructia de magazine MiniMax s-a numarat printre primele investitii ale miliardarului pe piata imobiliara din Romania, acestea fiind derulate impreuna cu fratele sau.

Prin inchiderea retelei de magazine Minimax Discount, piata care a "suferit" anul trecut iesirea de pe piata a turcilor de la Gmarket ramane cu 13 jucatori, toti straini. Pe segmentul de discount pe care activau magazinele lui Patriciu raman sa duca razboiul preturilor mici Lidl si Penny Market, cele mai extinse retele de pe piata locala, fiecare cu circa 130 de magazine.

Reteaua de magazine de proximitate Mic.ro, detinuta tot de Dinu Patriciu, a inchis la randul sau mai multe unitati. Nu se stie in prezent daca mai exista vreun magazin deschis, iar daca exista nu se stie numarul acestora. Reprezentantii companiei nu ofera nici de aceasta data informatii. Alimentarea cu marfa a magazinelor Mic.ro a incetat acum mai multe luni, insa Patriciu a sustinut in urma cu o luna ca reteaua nu se inchide, ci va fi refinantata. De atunci insa nu au fost furnizate noi informatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Minimax Discount insolventa, #faliment Micro, #Dinu Patriciu afaceri , #Insolventa