Mai putine insolvente in prima parte a anului. Isi revine economia?

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:16
1458 citiri
Mai putine insolvente in prima parte a anului. Isi revine economia?

Numarul insolventelor a scazut la 4.414 de unitati in primul trimestru al anului, cu 34,65% mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind cea mai semnificativa scadere din ultimii cinci ani.

Cea mai mare scadere a numarului de insolvente s-a inregistrat in industria metalurgica, industria de masini si echipamente sau sanatate si asistenta sociala, se arata intr-un studiu Coface.

"Contractia insolventelor din primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior este cea mai semnificativa din ultimii 5 ani si pentru prima data una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate.

Consideram ca dinamica acestora nu reflecta fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativa stabilizare si influentat semnificativ de instabilitatea economica internationala", a declarat Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface Romania.

Potrivit acestuia, scaderea numarului insolventelor este atribuita unor factori structurali, precum scaderea numarului de persoane juridice active in ultimii 3 ani, efectului de baza ridicat din anul anterior si filtrarea firmelor mai putin competitive in perioada recesiunii economice.

"Sub spectrul ultimelor tendinte, ne putem astepta la o contractie semnificativa a insolventelor pentru anul curent", a adaugat analistul Coface.

Constructiile, al patrulea an consecutiv pe lista "neagra"

Sectoarele care inca sunt afectata de criza financiara, inregistrand cel mai mare numar de insolvente sunt, pentru al patrulea an consecutiv comertul cu amanuntul, comert cu ridicata si constructii. Aceste domenii concentreaza in primul trimestru al anului 54,94% din numarul de insolvente.

Constructiile ocupa a treia pozitie in clasamentul domeniilor cu cele mai multe companii intrate in insolventa in trimestrul intai al anului, cu 645 de dosare, desi s-a inregistrat o scadere cu 40 de procente a numarului de astfel de proceduri fata de aceeasi perioada din anul 2011.

La nivel regional, sudul tarii a inregistrat cele mai multe insolvente, cu 955 de astfel de dosare.

In primul trimestru al anului 2012 cea mai mare crestere a numarului de insolvente a fost inregistrata in Arad, urmat de Mures si Dambovita.

La polul opus, o scadere a numarului companiilor care au intrat in insolventa s-a inregistrat in Brasov, Constanta, Iasi, Botosani, Harghita sau Covasna.

Tendinta pozitiva este confirmata de gradul ridicat de incredere inregistrat in Romania, mai optimist decat media tarilor balcanice. Astfel, nivelul acestui indicator raportat de Eurostat la sfarsitul lunii aprilie 2012 se situa la 21 puncte, fata de 40 in medie pentru tarile balcanice.

Grupul Coface, un lider mondial in asigurarile de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiare de neplata a clientilor, atat pe piata interna si pentru export. In 2011, Grupul a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 1.6 miliarde de euro. Studiul se bazeaza pe datele furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#insolventa companii Romania, #studiu Coface insolventa, #domenii companii insolventa Romania , #Insolventa