Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legea insolventei s-ar putea modifica, pentru combaterea evaziunii fiscale

Legea insolventei s-ar putea modifica, pentru combaterea evaziunii fiscale


Dreptul firmelor de a intra in insolventa va fi conditionat, platile in numerar intre operatorii economici vor fi restrictionate, societatile vor fi obligate sa majoreze capitalul social daca raporteaza capitaluri negative, iar actionarii vor raspunde pentru cesionarea firmelor datornice.

Toate aceste masuri vor fi promovate de Guvern printr-un pachet legislativ avand ca scop imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare si combaterea evaziunii fiscale.

Conform unui document oficial, intarirea disciplinei financiare va fi asigurata prin restrictionarea platilor si incasarilor in numerar intre agentii economici, si anume reducerea semnificativa a limitei maxime a platilor in numerar admise de lege si sanctiuni drastice pentru nerespectarea acestei limite, inclusiv restrictionarea platilor in numerar realizate de operatorii economici catre persoane fizice.

Guvernul va modifica din nou si Legea 31/1990 privind societatile comerciale, prin instituirea obligativitatii majorarii capitalului social in conditiile inregistrarii de capitaluri negative, precum si introducerea raspunderii solidare a asociatilor/actionarilor/administratorilor care cesioneaza societatile comerciale cu datorii catre bugetul de stat si/sau partenerii comerciali.

Legea 85/2006 privind insolventa va fi de asemenea modificata, in sensul introducerii posibilitatii de a fi efectuate inspectii fiscale si dupa data deschiderii procedurii insolventei si conditionarea intrarii in insolventa voluntara de efectuarea inspectiei fiscale.

Durata de inchidere a procedurii de insolventa va fi micsorata, simultan cu introducerea acestor conditii.

In acelasi timp, Guvernul va imbunatati legislatia privind esalonarile la plata obligatiilor bugetare, prin stabilirea unor conditii mai putin dificile decat cele actuale pentru obtinerea si mentinerea esalonarilor la plata pentru contribuabilii viabili aflati in dificultate financiara temporara.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1946 ori