Insolventele la nivel mondial: Un mar putred poate strica tot cosul

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 11:15
1840 citiri
Insolventele la nivel mondial: Un mar putred poate strica tot cosul
Foto: pecm.biz

Riscul de neplata din partea companiilor nu a disparut, iar prudenta este de actualitate in conditiile in care lumea continua sa sufere de previziuni modeste ale cresterii economice si comerciale, conform celui mai recent studiu economic "Un mar putred poate strica tot cosul", al Euler Hermes, liderul mondial in asigurarea creantelor.

"Lichiditatea, cererea si politica sunt cele trei elemente majore de urmarit in 2015", a declarat Ludovic Subran, Economist-Sef pe Grup al Euler Hermes.

"Ce consumator va salva lumea? Finantarea comertului va fi inca optimista in conditiile unui dolar mai scump? Si ce impact vor avea riscurile politice asupra deciziilor de investitii private? Aceste trei teme sustin vechea zicala "spera pentru ce-i mai bun, dar planifica pentru ce-i mai rau", mai actuala ca oricand.

Desi am vazut o scadere de 12% a insolventelor la nivel mondial in 2014 si se asteapta o continuare a scaderii de doar 3% in 2015, exista inca un risc considerabil la orizont pentru comertul companiilor (B2B). "

Indicele Global al Insolventei al Euler Hermes ramane cu 12% peste nivelul anterior crizei, cu evolutii macroeconomice timide, ce cantaresc in declaratiilor de venit si restrictiile de finantare ale companiilor din mai multe tari. Se estimeaza o crestere a riscului de neplata cu peste 23%,la sfarsitul anului 2014, in mare parte datorita dificultatilor din economiile Chinei si Rusiei - cresterea relativ scazuta a celei din urma devenind o noua "norma".

De asemenea, media "duratei de incasare a createlor" (DSO), este in crestere cu o zi in fiecare an de la declansarea crizei, ajungand 73 zile in 2014.

Cercetari Euler Hermes evidentiaza in special fragilitatea economiei Zonei Euro. Se citeaza cererea slaba, sub-investitiile semnificative in infrastructura, presiunile negative asupra preturilor si problemele continue de finantare a companiilor, ca nucleu al provocarilor fundamentale pentru afacerile de pe continent.

2014, un an al Dezamagirii, Perturbarii si Divergentei

Lumea a inceput 2014 cu mult optimism, dar in cele din urma a fost un an de dezamagire persistenta. Dintre cele 80 de economii majore acoperite de Euler Hermes, doar Spania si India au avut performate - modest, mai bune - sub asteptarile generale.

Lipsa de agresiune in revenirea Zonei Euro ramane in cele din urma o problema de cerere, atat a companiilor, cat si a consumatorilor. Foarte important, comertul din interiorul Zonei Euro s-a luptat pentru a-si reveni, impiedicand in continuare redresarea economica. Finantarea companiilor continua sa fie o problema, impiedicand oportunitatile de extindere atunci cand acestea apar.

Escaladarea tensiunilor si sanctiunilor in Rusia si Ucraina au condus in paralel la o crestere a riscului de tranzactionare asociat companiilor care opereaza in zona.

Vizibilitatea si amploarea amenintarii reprezentate de Statul Islamic a crescut pe parcursul lui 2014, costituind o amenintare existentiala in regiunea Orientului Mijlociu, in special pentru investitii si finantare.

China a continuat pe calea sa de crestere mai lenta, dar mai concentrata pe plan intern, mutand accentul de pe directia dominantiei investitiilor.

Brazilia continua progresul modest, cu o crestere asteptata la 0,3% in 2014, posibil mai scazuta decat a multor tari din Zona Euro. Dependenta de cheltuielile de consum, combinata cu lipsa investitiilor publice si private pe parcursul anilor in care preturile materiilor prime erau greu de clintit, au lasat tara extrem de expusa la recentul declin al acestor preturi. Mexic, pe de alta parte, a inregistrat o crestere consolidata, ca beneficiar al efectului de revenire economica al SUA. Reformele structurale au stimulat increderea investitorilor, iar presiunile inflationiste au ramas ascuse.

2015, caracterizat de Lichiditate, Cerere si Politica

Euler Hermes estimeaza ca economia Zonei Euro va creste cu doar 1,0% in 2015, in timp ce PIB-ul mondial va creste cu 2,8%, al patrulea an consecutiv sub 3% si doar usor stimulata de cresterea pietei emergente la un posibil 4,3%.

Cercetarea realizata de companie sugereaza ca cele mai bune oportunitati pentru exportatori sunt de a-si indreapta atentia spre regiunile in care cresterea este mai puternica - Africa (4,9%), Asia (4,7%) si Orientul Mijlociu (3,8%) - in timp ce sunt echipati pentru riscurile de neplata.

Consumul din SUA, Marea Britanie si Germania, se va ridica la un nivel ceva mai bun, dar departe de cel din 2008. In plus, in contextul unei lumi deflationiste, volumul comertului mondial si preturile sunt sub media pe termen lung.

Se asteapta ca majorarea ratei de politica monetara in 2015 a Rezervei Federale Americane sa aiba un impact limitat asupra restului lumii, dar inca presupune un risc mai mare pentru companiile exportatoare in tarile in curs de dezvoltare, cu un deficit mare de cont curent (de exemplu, Brazilia, India, Africa de Sud si Turcia).

Privind mai departe, Euler Hermes avertizeaza asupra riscului geo-politic crescand, in conditiile in care mai mult de 40% din populatia lumii va vota in 2015, iar politicile publice tind sa fie inclinate mai mult spre interventionism.

Subran a continuat: "Sunt semnale pozitive peste tot in lume, de la revenirea productiei in SUA, la iesirea din recesiune a Italiei, la noi piete de frontiera ce ofera un potential important pentru echipamente industriale si de uz casnic.

Dar exista, de asemenea, si unde de bruiaj, iar separarea celor doua aspecte va fi cruciala pentru restabilirea increderii durabile, a investitiilor si a stabilitatii.

Companiile sunt obisnuite cu crizele si au castigat experienta si cunostiinte; imbogatirea setului propriu de instrumente pentru internationalizarea de succes va fi mai importanta decat oricand. "

D.R.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#analiza insolvente 2014, #analiza insolvente 2015 , #Insolventa