Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Insolventele companiilor mari au facut o gaura in buget de 300 de milioane de lei

Insolventele companiilor mari au facut o gaura in buget de 300 de milioane de lei


Insolventele deschise anul trecut si in acest an de marii contribuabili au cauzat la buget un minus de cel putin 300 de milioane de lei.

Seful ANAF, Serban Pop, sustine ca legea trebuie modificata astfel incat firmele in reorganizare sa-si achite obligatiile curente catre stat dupa declansarea procedurii.

"Intr-o procedura de insolventa actorii privati pot sa decida daca mai lucreaza sau nu cu acea companie, daca mai livreaza pe credit comercial sau nu. Statul este dezavantajat din acest punct de vedere. Firma poate sa acumuleze datorii noi la stat doar prin faptul ca-si continua activitatea, dar ANAF este legata de maini. Nu putem cere plata obligatiilor curente pana nu se incheie procedura insolventei", a explicat presedintele ANAF, Serban Pop.

El a aratat, astfel, ca in cazul unei insolvente in care statul este un creditor minoritar, firma in reorganizare poate functiona ani buni acumuland noi datorii la stat, fara sa se poata interveni pentru stoparea acestora sau prin masuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

Dupa patru ani de criza, companiile sunt la limita rezistentei

Pe de alta parte, Pop este adeptul unei abordari non-agresive a contribuabililor, recunoscand ca dupa patru ani de criza exista pericolul ca multe companii sa nu mai reziste in piata si implicit sa fie afectate si incasarile la bugetul de stat.

Potrivit datelor ANAF, de la mijlocul lunii ianuarie a anului trecut si pana la inceputul acestui an au fost inregistrate 31 de intrari in insolventa ale societatilor administrate de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili. Astfel, obligatiile totale inregistrate de cele 31 de companii au insumat 301,1 milioane lei, sume inregistrate la data deschiderii procedurii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1267 ori