Insolventa, intre uz si abuz

Luni, 24 Martie 2014, ora 08:21
2598 citiri
Insolventa, intre uz si abuz

De la un an la altul, numarul firmelor si intreprinderilor individuale care intra in insolventa este tot mai ridicat. Astfel, in anul 2013, conform datelor furnizate de Registrul Comertului, 29.587 de astfel de entitati au intrat in insolventa, fata de 26.807 in 2012 si 19.651 in 2011. Totusi, trebuie precizat ca doar aproximativ 8.150 dintre entitatile mentionate care si-au declarat insolventa in 2013 sunt companii de tip SRL sau SA, ceea ce reprezinta 1,25% din totalul celor peste 640.000 de companii active in Romania.

In functie de cum privim cifrele de mai sus, putem argumenta fie ca rata de insolvente in Romania este mare si in continua crestere, fie ca este mai scazuta decat in tarile cu economie stabila, ceea ce ne plaseaza in randul tarilor emergente - unde rata insolventelor este mai mica, datorita oportunitatilor mari de afaceri si concurentei mai 'relaxate'.

Cu toate acestea, pentru orice companie din Romania, in special pentru firmele mici si mijlocii, este un cosmar sa constate ca un client caruia i-au dat marfa sau caruia i-au prestat servicii a intrat in insolventa. In general, sansele pentru o companie de a recupera sumele de la un partener aflat in insolventa sunt deosebit de reduse: procedurile juridice dureaza intre 6 luni si cativa ani, au costuri importante atat materiale cat si ca timp consumat si in plus, in cazul in care firma respectiva avea si datorii la stat si credite bancare - asa cum se intampla in majoritatea cazurilor - sumele care raman la dispozitia furnizorilor de bunuri si servicii sunt nesemnificative... Este asadar esential pentru orice firma sa cunoasca din timp care este situatia financiara prezenta a clientilor sai si mai ales, care este probabilitatea ca acestia sa intre in insolventa pana la achitarea facturilor fata de companie.

Din pacate, multe dintre firmele din Romania nu dispun de resursele necesare si nici nu au proceduri interne care sa oblige la verificarea partenerilor de afaceri. Desigur, unele firme multinationale sau companiile mari incheie contracte de asigurare de creante cu institutii specializate; altele au infiintat departamente speciale care se ocupa cu verificarea partenerilor de afaceri, dar majoritatea pur si simplu ignora sau isi asuma riscul de insolventa al partenrilor de afaceri. Daca verificarea 'manuala' pe site-urile oficiale ale institutiilor statului si din diverse alte surse de date este consumatoare de timp si resurse - iar firmele mijlocii si mici nu dispun de oameni suficienti si bani, neglijarea riscului de insolventa este o solutie foarte scumpa pe termen lung, prin aceea ca neplata unor facturi de catre clienti poate duce si firma furnizoare in faliment.

Una dintre alternativele ieftine, rapide si deosebit de eficiente pentru verificarea partenerilor de afaceri este portalul financiar RisCo.ro. Prin utilizarea rapoartelor oferite de acest portal, orice companie poate afla in maxim 1 minut care este situatia financiara, de plati si juridica a oricarei firme din Romania. Este nevoie doar sa stiti numele sau CUI-ul firmei cautate si puteti accesa imediat toate informatiile oficiale actualizate, disponibile la institutiile statului despre firma cautata. Prin rapoartele Rating Financiar, Probabilitate de Insolventa, Buletinul Insolventei, Procese in Instanta si CIP online se poate evalua cu obiectivitate si precizie ridicata posibilitatea ca o firma sa intre in insolventa in perioada urmatoare. Nu pot fi eliminate desigur situatiile in care firmele intra in mod fraudulos in insolventa, sau cele in care evenimente majore au loc in activitatea firmei la un moment dat, dar pentru cele mai multe dintre cauzele de natura financiara care determina insolventa, rapoartele RisCo.ro pot previziona acest risc din timp.

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#firme insolventa, #procedura insolventa, #cabat analist , #Insolventa