Hidroelectrica, oficial in insolventa: Cat dureaza limpezirea situatiei

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 15:55
2517 citiri
Hidroelectrica, oficial in insolventa: Cat dureaza limpezirea situatiei

Tribunalul Bucuresti a admis miercuri cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, ca urmare a solicitarii facute de Consiliul de administratie al companiei. Pasul urmator? Posibile concedieri si reduceri salariale.

Remus Borza, coordonatorul firmei de insolventa Euro Insol a fost numit administrator judiciar al Hidroelectrica. Borza a declarat ca spera ca pana la un an si jumatate sa se finalizeze procesul de reorganizare a companiei, desi in mod normal un astfel de proces poate dureaza si trei ani.

Borza a spus la iesirea din instanta ca numarul de angajati ai Hidroelectrica nu s-a modificat foarte mult, desi Romania se afla de cativa ani in criza financiara. In consecinta, acesta nu exclude posibilitatea de a opera modificari la nivelul organigramei, tinand cont ca salariul mediu per angajat este de 1.500 de euro, incluzand contributiile la stat.

Avocatul Gabriel Biris administratorul judiciar va avea mult de lucru, dar si mult de castigat din insolventa Hidroelectrica.

"Practicianul in insolventa numit administrator judiciar va avea foarte mult de munca la Hidroelectrica, dar si foarte mult de castigat. Administratorul are un onorariu stabilit de Adunarea Creditorilor si aprobat de instanta si un onorariu de succes. Administratorul judiciar va avea nevoie de ajutor profesional. Nu stiu cate firme de insolventa din Romania vor avea capacitatea sa faca toate analizele de care este nevoie", a declarat pentru Business24 Gabriel Biris, managing partner al casei de avocatura Biris Goran.

Reprezentantii Hidroelectrica au declarat marti ca lipsa de lichiditati este principala cauza a insolventei si ca nu mai sunt bani nici pentru a plati apa folosita la producerea energiei. Potrivit acestora, insolventa Hidroelectrica urmareste reorganizarea companiei si nu renegocierea unor contracte cu "baietii destepti", falimentul sau vanzarea activelor.

Administratorul va decide ce se intampla cu contractele

Administratorul judiciar are autoritate de a decide incheierea sau continuarea anumitor contracte, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

"Administratorul judiciar are dreptul sa decida terminarea sau continuarea contractelor. Daca va alege continuarea acestora, contractele vor trebui renegociate. Exista prezumtia ca aceste contracte sunt frauduloase pentru ca pretul a fost sub nivelul pietei", a declarat Piperea.

Potrivit acestuia, administratorul judiciar trebuie sa hotarasca si daca vreunul dintre aceste contracte este fraudulos, ca urmare a suspiciunilor legate diverse clauze din contracte.

"Daca va exista suspiciunea de frauda, contractele vor fi anulate. Daca aceste contracte se faceau la pretul pietei, nu ar mai fi existat suspiciunea de frauda. Administratorul judiciar este cel care trebuie sa decida daca vreunul dintre contracte este fraudulos", a precizat Piperea.

Administratorul judiciar, provizoriu pana la aprobarea Adunarii Creditorilor

Numirea in functia de administrator judiciar a avocatului Remus Borza nu este definitiva. Potrivit avocatului Gabriel Biris, administratorul judiciar este numit provizoriu, la propunerea Consiului de administratie. Creditorii pot schimba sau confirma administratorul judiciar.

"In cazul in care insolventa este ceruta de Consiliul de Administratie ei pot propune un admimistrator judiciar provizoriu. Trebuie confirmat tot provizoriu de judecatorul sindic, dupa care, dupa ce se intocmeste tabelul creditorilor, administratorul provizoriu este fie confirmat, fie se alege altul de catre Adunarea creditorilor, a precizat Biris pentru Business24.

Insolventa, in lumina pozitiva

Insolventa uneia dintre cele mai mari companii de stat din Romania poate fi vazuta si dintr-o perspectiva pozitiva. Transparentizarea activitatii companiei, este dupa parerea avocatului Gheorge Piperea cel mai important benefiu in urma insolventei.

In plus, in cadrul procedurii de insolventa, pot fi sterse datoriile istorice, fara a se considera ca este ajutor de stat.

"La Oltchim s-a asteptat peste 4 ani pentru acest lucru. Printr-un plan de organizare coordonat se va putea obtine o stergere de datorii de acest gen, care nu este ajutor de stat", a subliniat avocatul.

In plus, daca, pana acum, trebuia dovedit faptul ca acele contracte incheiate cu "baietii destepti" reprezinta frauda, in cadrul procedurii de insolventa situatia este exact invers. "Legea loveste aceste contracte de o suspiciune de frauda. Ceilalti - baietii destepti - trebuie sa dovedeasca ca nu e frauda", a explicat Piperea.

Dezastrul Hidroelectrica, in cifre

Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat in 2011 "baietilor destepti" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut.

Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei in 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la banci (total 1,1 miliarde lei), si cu 250 milioane lei catre furnizori (total 1,12 miliarde lei).

Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezinta obligatii catre banci.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#insolventa Hidroelectrica, #administrator judiciar Hidroelectrica, #reorganizare Hidroelectrica , #Insolventa