Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum poate ajuta un avocat o afacere la usa careia bat bancile si furnizorii pentru recuperarea datoriilor

Cum poate ajuta un avocat o afacere la usa careia bat bancile si furnizorii pentru recuperarea datoriilor

Numarul dosarelor de insolventa a cunoscut o crestere de peste 50% de la inceputul anului, iar in ultimele saptamani aproape zilnic o noua firma importanta se confrunta cu presiuni din partea creditorilor.

Cat de util poate fi un avocat in aceasta situatie?

"Primul «transeu» in apararea debitorilor il constituie presiunea faptica asupra creditorilor: este mai bine pentru acestia din urma sa aiba un debitor activ, chiar cu dificultati financiare, pe care sa-l ajute sa supravietuiasca (daca are sanse reale) decat sa isi bage toti debitorii in faliment sau sa-i execute garantiile", spune Sebastian Gutiu, managing partner al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.


Cu alte cuvinte, cea mai buna solutie este intelegerea amiabila intre parti, in conditiile in care avocatii recunosc ca nu pot face "miracole" in cele mai multe dintre cazuri.


De unde pot fi taiate costuri?


"Printre masurile imediate care pot fi adoptate trebuie luate in calcul urmatoarele: reevaluarea activelor imobilizate; creditele intragrup, modalitate rapida si sigura de finantare; regandirea cheltuielilor in general; diminuarea costurilor operationale prin renegocierea chiriilor, reevaluarea listei de furnizori sau implementarea unor programe destinate salariatilor vizand utilizarea rationala a resurselor, inclusiv energie electrica si termica, hartie si alte consumabile", spune avocatul Cornel Popa, partener in cadrul firmei Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului de gestionare a crizei.


O metoda destul de folosita in ultima perioada de grupurile locale pentru reducerea costurilor a fost fuziunea intragrup, procedeu in urma caruia pot fi disponibilizate anumite posturi (spre exemplu, nu mai ai nevoie de doua departamente de contabilitate), pot fi reduse costuri datorate cresterii volumului (chirii mai mici pe metru patrat pentru un spatiu mai mare decat pentru doua mici) si apar chiar avantaje fiscale (in cazul in care o firma are profit, iar a doua pierdere, impozitul pe profit platit ar fi mai mic prin cumularea rezultatelor financiare).


Ce se intampla in insolventa


"Cel mai sensibil procedeu il reprezinta declasarea procedurii de insolventa chiar de catre debitor, urmata de propunerea unui plan de reorganizare.


Exista insa riscuri: daca adunarea creditorilor si judecatorul nu sunt convinsi de sansele de reusita ale planului de reorganizare nu ramane decat falimentul", spune Gutiu de la Schoenherr.


Falimentele rasunatoare au fost evitate pana la ora actuala pe piata locala.


Cat timp vor mai putea rezista insa firmele care s-au extins in special din imprumuturi, fara a avea o strategie bine stabilita si au fost surprinse de situatia actuala a pietelor care scad cu acelasi ritm cu care au crescut in ultimii ani? Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1366 ori