Cum a ajuns in insolventa Petromservice

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 10:57
2160 citiri
Cum a ajuns in insolventa Petromservice

La 4 ani dupa ce Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca au primit 328 de milioane de euro de la OMV pentru a prelua activitatea Petromservice, ramane deschisa intrebarea de ce a platit grupul austriac atat de mult pentru a prelua angajatii de care Petrom a scapat in 2002 si unde s-au dus banii.

Petromservice a intrat in insolventa in 2009, la un an dupa incasarea banilor de la austrieci, in timp ce ieri, Liviu Luca, un lider sindical puternic si Sorin Ovidiu Vantu au fost retinuti pentru 24 de ore, fiind acuzati de procurori pentru delapidarea Petromservice si spalare de bani, prejudiciul adus companiei fiind de 83 milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.

Istoria Petromservice a inceput in 2002, cand Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei la aceea vreme, a hotarat desprinderea din Petrom a activitatilor auxiliare extractiei petrolului brut si gazelor naturale pentru a face compania atractiva pentru privatizare.

La acel moment, Petromservice a preluat un set de active anexe ale Petrom, jumatate din actiunile companiei fiind controlate de Asociatia Salariatilor Petrom, condusa de Liviu Luca, cealalta jumatate fiind detinuta de aproximativ 8.500 persoane fizice, majoritatea salariati Petrom.

Imediat dupa infiintare, afacerile companiei au crescut considerabil, sustinute de contractele mari de prestari servicii din partea Petrom, depasind 300 milioane euro in 2005, cand Petrom a fost preluat de OMV. Austriecii au continuat sa ofere contracte companiei, in octombrie 2005 anuntand incheierea unui contract in valoare de un miliard de euro.

Tot in 2005, in urma unei majorari de capital, in actionariatul Petromservice a venit firma Elbahold Limited, controlata de Sorin Ovidiu Vantu, care a platit 45,6 milioane de lei pentru a prelua 49% din actiunile Petromservice.

In 2007, Petromservice a realizat un acord cu Petrom, prin care ceda partial activitatea companiei si salariatii implicati in aceste activitati, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 328,5 milioane de euro, bani ce s-au dus in conturile Petromservice in 2008.

Intrebarea este de ce au platit austriecii atat de mult pentru niste active la care statul a renuntat cu usurinta inainte de privatizare, alegandu-se in plus si cu inca 9.600 de angajati, in conditiile in care austriecii faceau eforturi sa restructureze si sa reduca numarul de angajati.

Astfel, in 2004, OMV a platit 669 milioane de euro statului roman pentru Petrom.

In 2008, cu banii primiti de la Petrom, Petromservice are afaceri record, cu un profit net de 45 milioane de euro si isi schimba numele in PSV Company, pentru ca un an mai tarziu sa intre in insolventa.

Banii primiti de la Petrom au ajuns la firmele detinute Petromservice

Banii primiti de la Petrom au ajuns in mare parte la firmele controlate de Petromservice. Valoarea titlurilor de participare din cadrul portofoliului Petromservice a urcat de la 300 milioane la 940 de milioane de lei, in 2009, in numai doi ani. In plus, doar o mica parte a acestor investitii sunt prezente in planul de organizare, de exemplu, in 2008, o suma de 104 milioane de lei a ajuns in conturilor unor firme cipriote.

Multe din aceste firme s-au confruntat cu probleme, un exemplu fiind Catavencu SA care a intrat in faliment, brandul fiind vandut la licitatie.

De asemenea, compania a investit in obligatiuni, actiuni listate pe bursa, ajungand sa detina 1% din SIF Moldova si SIF Muntenia.

PSV Company intra in insolventa

In urma unor litigii cu salariatii, PSV Company intra in insolventa in 2009. Conform planului de restructurare, compania a ajuns sa aiba 14.000 de litigii de munca in care fostii salariati reclamau recuperarea unor drepturi salariale, unii dintre ei obtinand castig de cauza in instanta. In martie 2009, PSV Company a fost executata silit pentru 113 milioane de lei, suma la care s-au adaugat contributii la bugetul de stat in valoare de 76,7 milioane de lei.

Creditorii companiei au recuperat 717 milioane de lei, potrivit tabelului creantelor.

Creantele bugetare sunt cele mai mari, in valoare de 410,8 milioane de lei, urmate de creantele garantate, in valoare de 60 milioane de lei, care apartin Asociaiei Salariatilor Petrom, si potrivit planului de reorganizare acestea vor fi platite complet.

Creditorii, in numar de peste 500, vor primi doar 71% din suma, adica 119 milioane de lei, din 167 milioane.

PSV Company spera sa obtina banii necesari din vanzarea activelor, compania vanzand deja pe bursa pachetul majoritar detinut la Giurgiu Nav. Un alt activ important, pe care se bazeaza planul de reorganizare a PSV Company este firma Geoasset, care are licenta de exploatare a carieriei de calcar cu brucit Budureasca.

Luca, Vantu, Turcan si Supeala, retinuti pentru prejudicii de peste 83 milioane de euro

Luni, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Gheorghe Supeala au fost retinuti pentru 24 de ore de procurorii care cere arestarea lor preventiva, acuzandu-i de delapidarea Petromservice si spalare de bani. Prejudiciul adus companiei se ridica la peste 83 milioane de euro, iar infractiunile ar fi fost comise in perioada 2008-2009.

Probele pana in acest stadiu al urmaririi penale au relevat faptul ca falimentul controlat al Petromservie a dus la prejudicierea companiei cu peste 83 milioane de euro si afectarea a mii de membrii ai Asociatiei salariatilor care, in calitate de actionari, nu si-au putut incasa dividentele din cauza initiativelor frauduloase de diminuare a valorii actiunilor.

Anchetatorii au stabilit ca actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpararea unor actiuni supraevaluate cu banii Petromservice si transferarea frauduloasa a banilor obtinuti, cu scopul de a ascunde cine este beneficiarul real.

Astfel, sume mari de bani de la Petromservice au fost transferate catre mai multe companii controlate, in conturile personale sau ale unor companii inregistrate in strainatate sau in Romania, cum e cazul Realitatea Media(14,2 milioane de euro), Imobiliar Network 2002 (6,725 mil. euro) si GM Invest (1,3 mil. euro).

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Petromservice, #delapidare companie, #sorin ovidiu vantu , #Insolventa