Criza si managementul defectuos au crescut numarul firmelor in insolventa

Luni, 07 Iunie 2010, ora 00:19
1552 citiri
Criza si managementul defectuos au crescut numarul firmelor in insolventa

Numarul procedurilor noi de insolventa din acest an ar putea depasi nivelul din 2009, cand au fost deschise 20.000 de dosare, potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu, informeaza Mediafax.

In primele patru luni din 2010 au fost incepute aproape 8.000 de proceduri de insolventa, echivalentul numarului de dosare deschise in intreg anul 2007, a declarat Stanescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa duminica de ProTV.

"Anul 2009 a avut circa 20.000 de dosare deja, si daca ritmul se va pastra, sa speram ca nu, (...) probabil ca vom ajunge undeva peste", a afirmat presedintele UNPIR. Potrivit lui Stanescu, printre cauzele intrarii in insolventa se numara criza economica, dar si managementul defectuos.

"Sunt firme importante, firme serioase, care au intrat in investitii imobiliare fara ca acesta sa fie domeniul lor de activitate (...). Foarte multe firme au solicitat ele insele deschiderea procedurii de insolventa. Pentru anul 2009, mai mult de un sfert din dosarele respective au fost deschise la cererea unor companii pentru obtinerea protectiei tribunalului", a adaugat Stanescu.

El a precizat ca practicienii in insolventa nu au de castigat din aceasta situatie, pentru ca majoritatea dosarelor sunt de faliment, tinta acestora fiind recuperarea creantelor din valorificarea de active.

"Valorificarea activelor, chiar si in procedura falimentului, sufera de aceeasi criza de care sufera vanzarile in general. Nu avem cui vinde, asa ca nu suntem deloc bucurosi", a precizat reprezentantul UNPIR. Un alt motiv care conduce la scaderea afacerilor si intrarea in lichidare a firmelor cu capital romanesc este lipsa sustinerii financiare.

"Antreprenorii romani nu au un spate, nu au mama si tata in strainatate, care sa poata in perioadele astea grele sa ii finanteze, sa faca majorari de capital. Putem sa luam ca exemplu, pentru ca este absolut edificator, retailerii.

Niciun mare retailer strain nu a intrat in dificultati financiare, pe cand foarte multi retaileri romani se afla nu in dificultati financiare, ci in stare de insolventa", a aratat reprezentantul UNPIR.

Pe de alta parte, foarte multe companii au de suferit din cauza intarzierii recuperarii platilor de la stat, potrivit sursei citate, autoritatile oferind sprijin doar la nivel declarativ pana in prezent.

"Statul este unul dintre cei mai mari debitori ai societatilor romanesti, si nu vorbesc de retaileri, nu vorbesc de comert, vorbesc de industrie, vorbesc de constructii.

Statul este debitor catre aceste societati. Chestiunea arieratelor este extraordinar de importanta pentru scaderea numarului de dosare de insolventa", a precizat Stanescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#criza, #management, #firme, #insolventa , #Insolventa