Cifrele care au atras dezastrul la Hidroelectrica. Ce presupune reorganizarea

Luni, 25 Iunie 2012, ora 17:03
1689 citiri
Cifrele care au atras dezastrul la Hidroelectrica. Ce presupune reorganizarea

Hidrolectrica a avut in al doilea semestru al acestui an incasari de 1,8 miliarde de lei si plati de peste 2,4 miliarde de lei. Compania se afla pentru al treilea an consecutiv pe deficit de numerar.

Sunt cifrele care i-au determinat pe administratori companiei sa solicite intrea in insolventa, in cursul saptamanii trecute.

Ministerul Economiei arata ca situatia fluxului de numerar din Hidroelectrica denota "disfunctionalitati", care trebuie asumate "corect si echilibrat". Ministerul nu precizeaza cine trebuie sa isi asume disfunctionalitatile.

Cel mai mare producator de energie electrica din Romania a inregistrat in anul 2011 un profit de circa un milion de euro la o valoare a activelor de peste 3,3 miliarde de euro si o cifra de afaceri de peste trei miliarde de lei, se arata intr-un comunicat de presa MECMA.

Bilantul financiar dezastruos al companiei

Compania a inregistrat deficit de numerar inca din anul 2010. Pentru al doilea semestru al acestui an, Hidroelectrica a avut incasari de 1,8 miliarde de lei si plati de peste 2,4 miliarde de lei.

Hidrolectrica, companie aflata in insolventa, va in cheia in acest an cu un deficit de numerar de aproximativ 1,4 miliarde de lei (310 milioane de euro), rezultat dintr-un deficit de 774 milioane de lei in primul semestru si de 612 milioane de lei in partea a doua a anului.

"Fluxul de numerar previzionat pentru semestrul al doilea din 2012 este negativ, relevand incasari de 1,85 miliarde de lei si plati de 2,46 miliarde de lei. Fluxul de numerar aferent primului semestru din 2012 este de asemenea negativ, relevand un deficit de numerar in suma de 774 milioane de lei la 31 mai", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Potrivit datelor prezentate in comunicat, Hidroelectrica se afla in al treilea an consecutiv in care are deficit de numerar.

Deficitul de numerar din 2011 a fost de 659,2 milioane de lei, dublu fata de nivelul inregistrat in 2010, de 309,3 milioane de lei.

Planurile de reorganizare

Pentru a transforma Hidroelectrica intr-o companie profitabila, administratorul judiciar are in vedere implementarea unei politici de vanzari destinata sa permita accesul echitabil si direct al consumatorilor industriali la energia electrica, in piata concurentiala, in conditii care sa faciliteze valorificarea optima a potentialului economic real al producatorilor de energie din alte surse primare (nucleara, lignit, huila etc.), se arata intr-un comunicat de presa MECMA.

In plus, masuri de eficientizare a productiei de energie electrica, aducerea capacitatilor de productie in operare la performante internationale, o strategie de valorificare a potentialului hidroenergetic neamenajat si de stimulare a participarii capitalului privat in proiectele de dezvoltare si retehnologizare, sunt parte din planul de reorganizare al Hidroelectrica.

Intrarea in insolventa a Hidroelectrica a ridicat multe suspiciuni cu privire la o posibila "renegociere" la limita a contractelor cu "baietii destepti". Ministerul Economiei reitereaza, prin comunicatul de presa remis luni, ca prin insolventa Hidroelectrica nu se urmareste altceva in afara de reorganizarea companiei.

"Nu este avuta in vedere si nu va fi promovata vreo actiune de instrainare a unor active dedicate Sistemului Energetic National. Nu este avut in vedere si nu va fi promovat vreun mecanism de vanzare a actiunilor detinute de Statul Roman la acest operator economic. Nu este avuta in vedere si nu va fi promovata vreo actiune de instrainare a unor active dedicate Sistemului Energetic National", se mentioneaza in comunicat.

Ba mai mult, Ministerul Economiei se angajeaza sa respecte termenele asumate cu creditorii internationali privind listarea companiei pe bursa, tinand cont de faptul ca listare Hidroelectrica in acest an este stipulata in acordul Romaniei cu FMI. Compania urma sa fie listata pe bursa in aceasta toamna.

"Procedeul de privatizare avut in vedere este prin emiterea de actiuni pentru majorarea capitalului social si vom utiliza toate mijloacele necesare pentru respectarea termenelor asumate cu institutiile financiare internationale in ceea ce priveste guvernanata corporatista si listarea pe bursa", se precizeaza in comunicatul de presa.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#insolventa Hidroelectrica, #restructurare Hidroelectrica, #faliment Hidroelectrica , #Insolventa