Ce s-a ignorat cu insolventa Hidroelectrica: Amanarea listarii la Bursa

Marti, 19 Iunie 2012, ora 17:46
1691 citiri
Ce s-a ignorat cu insolventa Hidroelectrica: Amanarea listarii la Bursa

Hidroelectrica, una dintre cele mai valoroase companii de stat si-a cerut insolventa din cauza lipsei de lichiditati pentru a-si plati datoriile.

Desi anuntul a atras speculatii privind renegocierea la "limita" a contractelor cu "baietii destepti", procedura de insolventa a Hidroelectrica ar putea determina amanarea listarii companiei, prevazuta si in acordul Romaniei cu FMI.

Insolventa Hidroelectrica are ca scop reorganizarea companiei, care nu poate fi considerata o firma profitabila. Potrivit lui Remus Vulpescu, presedintele Consiliului de administratie al Hidroelectrica, compania are active de un miliard de euro, o cifra de afaceri 800 de milioane de euro si profit de 1 milion de euro.

Vulpescu a declarat ca in prezent compania nu are lichiditati si nici bani pentru a plati apa pe care o foloseste pentru producerea energiei.

Compania, avand actionar majoritar Ministerul Economiei, urma sa fie listata pe Bursa in aceasta toamna, alaturi de Nuclearelectrica.

Vulpescu a declarat marti, intr-un interviu, ca procedura de insolventa din cadrul companiei Hidroelectrica ar putea dura intre 16-18 luni. In acest timp sunt suspendate planurile de listare ale companiei.

Voicu: Nu cred ca promisiunea fata de FMI mai poate fi respectata

Listarea pe Bursa a Hidroelectrica, prevazuta si in acordul incheiat de Romania cu FMI, ar trebui amanata pentru cel putin doi ani, a declarat pentru Business24 analistul Eugen Voicu, presedintele Cert Invest.

"Nu cred ca promisiunea fata de FMI mai poate fi respectata, dar nu stiu daca asta este de bine sau de rau. S-ar putea sa fie bine la un moment dat, in situatia data. Este greu de facut o estimare, dar cred ca listarea poate sa aiba loc in maxim doi ani. Inclusiv procesul de insolventa se poate scurta. 18 luni este tot o estimare raportata, probabil, si la dimensiunea companiei. Sunt si companii care intra in insolventa si ies in trei luni, in sase luni, mai putin de un an si isi continua activitatea dupa aceea", a declarat Voicu.

Voicu nu exclude posibilitatea ca valoarea companiei sa creasca dupa restructurarea ei si "curatarea" de contractele paguboase.

"Este un context foarte specific Hidroelectrica si, daca nu sunt alte solutii pentru a curata compania de "capuse", eu cred ca trebuie folosite orice arme. Este greu de facut o evaluare acum pentru urmatorii ani, insa Hidroelectrica ramane una dintre cele mai valoroase companii si interesul investitorilor cu siguranta va exista si la momentul respectiv, poate chiar mai mare decat astazi cand atarna atat de greu aceste contracte si pretul de listare ar fi afectat de aceste contracte", a adaugat Eugen Voicu.

Piperea: Privatizarea dupa insolventa o idee mai buna decat privatizarea prin stergerea datoriilor

La randul sau, avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru Business24 ca privatizarea dupa insolventa este o solutie mai buna decat privatizarea prin stergerea datoriilor la stat.

"Privatizarea, dupa parerea mea, la Hidroelectrica, era destul de dificila, dar prin reorganizare, se poate ajunge la o privatizare mult mai simpla.Dupa parere mea decat ideea unei privatizari, care sa fie insotita de stergerea unor datorii la stat", a spus Gheorghe Piperea.

El spune ca stergerile de datorii sunt considerate ajutor de stat si pentru a obtine o aprobare dureaza ani de zile.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#insolventa Hidroelectrica, #lisatre Hidroelectrica, #motive insolventa Hidroelectrica , #Insolventa