60% din IMM-uri pot evita insolventa prin concordatul preventiv

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 14:23
2323 citiri
60% din IMM-uri pot evita insolventa prin concordatul preventiv

Peste 60% din firmele mici si medii cu datorii semnificative ar trebui sa apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv, nou introdusa in legislatie si care se va aplica din 13 ianuarie, reusind sa ajunga la un acord cu creditorii, estimeaza R&M Audit, intr-o analiza publicat luni, precizeaza NewsIn.

Legea 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv, o forma de rezolvare a dificultatilor financiare ale unei companii, a fost aprobata de Parlament la finalul anului trecut si va intra in vigoare miercuri.

Firmele pot utiliza concordatul preventiv ca modalitate de a evita intrarea in insolventa, daca ajung la un acord cu creditorii ce detin doua treimi din creante. De asemenea, firmele debitoare trebuie sa indeplineasca o serie de alte conditii: sa nu fi fost condamnate pentru infractiuni fiscale sau sa nu fi facut obiectul unei proceduri de insolventa in ultimii cinci ani.

Insa potrivit R&M Audit, noua procedura este aplicabila mai ales de catre firmele mici si medii.

"In ceea ce priveste majoritatea firmelor mari, cu datorii catre companii multinationale, cel mai adesea acestea nu vor putea beneficia de noile prevederi, desi legea li se aplica in egala masura, deoarece multinationalele creditoare nu ar fi, la randul lor, avantajate de aceasta procedura", apreciaza Mirela Serban, managing director la R&M Audit.

Astfel, firmele multinationale vor fi putin inclinate sa accepte o astfel de procedura pentru ca aceasta presupune un termen mai lung de solutionare a datoriilor decat in cazul insolventei, in conditiile in care cele mai multe dintre ele sunt asigurate impotriva riscului de neplata, iar declararea insolventei permite recuperarea banilor mult mai rapid de la asiguratori, a explicat Serban.

"In ceea ce priveste firmele mici si medii, din estimarile noastre, peste 60% din firmele cu datorii semnificative ar trebui sa apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv in schimbul insolventei, reusind sa obtina acordul creditorului", a mai spus reprezentantul R&M Audit.

Concordatul preventiv presupune un contract incheiat intre o firma cu datorii si creditorii ce detin cumulat cel putin doua treimi din valoarea creantelor, cuprinzand un plan de redresare ce poate include restructurarea conducerii sau activitatii si reduceri de personal.

In cadrul acestei proceduri, legea prevede ca judecatorul sindic poate suspenda suspendarea provizorie a executarilor silite impotriva firmei debitoare, care trebuie, insa, sa achite in perioada de aplicare a contractului de concordat preventiv, de maximum 18 luni, cel putin 50% din valoarea datoriilor.

Unul dintre avantajele aplicarii acestei proceduri este la nivelul imaginii si credibilitatii companiei debitoare, mult mai putin afectate comparativ cu procedura de insolventa, puncteaza R&M Audit.

Totusi, expertii companiei subliniaza ca, daca noua procedura protejeaza debitorii, ea nu ofera suficienta protectie creditorului in cazul in care debitorul nu isi indeplineste obligatiile stabilite prin contractul de concordat preventiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#concordat, #imm, #insolventa, #preventiv , #Insolventa