50.000 de firme au intrat in insolventa in 3 ani

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 16:35
1756 citiri
50.000 de firme au intrat in insolventa in 3 ani

Numarul firmelor pentru care a fost declansata procedura de insolventa in perioada ianuarie 2008-septembrie 2010 se ridica la aproape 50.000, in 60% dintre cazuri actiunea fiind deja finalizata, potrivit Mediafax.

Cele mai multe proceduri de insolventa au fost initiate anul trecut, cand un numar de 19.894 de firme au ajuns in situatia de a nu mai avea bani pentru plata datoriilor.

In 2008 au fost 15.683 de cereri aprobate, iar in 2010, pana la 30 septembrie, 13.757 firme au intrat in incapacitate de plata, potrivit unui document guvernamental.

Numarul cazurilor in care procedura de insolventa a fost finalizata pana la 30 septembrie a depasit 31.000, din care 9.677 in 2008, 12.207 in 2009 si 9.236 in primele noua luni din acest an.

In aceste conditii, in document se mentioneaza ca din actele de procedura transmise de instantele judecatoresti si administratorii sau lichidatorii numiti si publicate in Buletinul procedurilor de insolventa reiese ca peste 66% dintre procedurile de insolventa au fost finalizate intr-un termen de pana la un an de la deschidere.

In ceea ce priveste procedurile de faliment finalizate, peste 70% dintre acestea au fost rezolvate in mai putin de un an. Totodata, din totalul procedurilor in derulare, 57% au fost declansate de mai putin de un an.

"Referitor la principalele cauze care determina prelungirea excesiva a procedurii de insolventa, subliniem ca de la adoptarea in anul 2006 a noului cadru legal in materia insolventei, Ministerul Justitiei a manifestat o preocupare constanta pentru imbunatatirea acestuia in vederea eficientizarii procedurii si asigurarea respectarii principiului celeritatii", se mentioneaza in document.

Potrivit sursei citate, legislatia a fost modificata in mai multe randuri, in scopul accelerarii procedurii prin introducerea de termene pentru formularea contestatiilor impotriva hotararilor adunarii creditorilor si ale comitetului creditorilor.

Cea mai recenta modificare legislativa, operata in acest an, prevede scurtarea perioadei de observatie, un termen de zece zile pentru motivarea hotararilor judecatorului sindic, precum si reducerea termenului pentru depunerea rapoartelor administratorului judiciar.

"A fost eliminata, de asemenea, si una dintre cauzele majore care determinau inchiderea procedurii si intarzierea nejustificata a radierii societatilor neviabile din registrul comertului, respectiv procedura de atragere a raspunderii patrimoniale a persoanelor vinovate pentru ajungerea debitorului in starea de insolventa", precizeaza sursa citata. Numarul firmelor active in Romania trece de un milion. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#firme, #insolventa, #datorii , #Insolventa