Un studiu realizat de o companie de pe piața insolvenței și a restructurărilor relevă faptul că datoriile așa-numitelor „companii de impact” au crescut cu 8% anul trecut, iar numărul firmelor aflate în mari probleme financiare se situează la cel mai înalt nivel din anul 2013 încoace.
Numărul companiilor de impact aflate în insolvență iminentă crește cu 18%, ajungând la aproape 8.200 de firme, cel mai mare nivel din ultimul deceniu, susține compania CITR, citată de News.ro. Termenul de „companie de impact” se referă la o firmă cu active mai mari de un milion de euro, iar aceste întreprinderi generează 83% din cifra de afaceri la nivel național, conform sursei citate. Studiul a fost realizat pe baza celor mai actuale date financiare oficiale, raportat la situaţia financiară a companiilor la începutul anului 2024.
„Cifrele analizate reprezintă o radiografie relevantă pentru a înţelege mediul de afaceri din România. Nu vorbim despre o criză sau un factor extern care a perturbat activitatea companiilor în 2023, vorbim de o lipsă acută de performanţă, multianuală şi relevantă statistic, materializată în rezultate slabe şi indicatori sub nivelul optim. Concluzia este că ne aflăm într-un punct esenţial, în care toate aceste companii trebuie să adopte măsuri de adaptare şi consolidare, pentru a putea continua pe termen lung şi a avea capacitatea de a răspunde unor provocări noi”, declară Paul-Dieter Cîrlănaru, directorul general al CITR.
Cifra de afaceri totală a companiilor aflate în dificultate la începutul lui 2024 a fost de 140 de miliarde de euro, echivalentul a 33% din totalul volumului de afaceri înregistrat de companiile de impact. Datoriile companiilor de impact au crescut cu 8%, de la 211 de miliarde de euro, la 228 de miliarde de euro.
Dintre companiile de impact aflate în dificultate, 21% vin din construcții, 21% vin din comerț, 11% se ocupă cu tranzacțiile imobiliare, 10% activează în industria prelucrătoare, iar 10% se ocupă de agricultură.
...citeste mai departe despre "Semnal de alarmă în economie. Datoriile „companiilor de impact” ajung la 228 de miliarde de euro. Din ce în ce mai mult se apropie de insolvență STUDIU" pe Ziare.com