Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Posta romana, pe lista companiilor amendate de ANCOM in 2011

Posta romana, pe lista companiilor amendate de ANCOM in 2011


In 2011 Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a dat 596 de notificari, 325 de avertismente si 33 de amenzi in valoare de 158.000 de lei, in urma celor 12.226 de actiuni de control desfasurate pe piata de comunicatii electronice si servicii postale,

O treime din numarul total de actiuni de control au vizat furnizorii de comunicatii electronice, 1.320 de controale la furnizorii de internet, 188 la furnizorii de telefonie si 2.166 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale.

In urma controalelor efectuate la furnizorii de comunicatii electronice, ANCOM a transmis 491 de notificari si 38 de avertismente, aplicand cinci amenzi in valoare totala de 20.000 lei.

Cele mai frecvente nereguli constatate de inspectorii ANCOM au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiei de a introduce in contractele incheiate cu utilizatorii finali a clauzelor minime prevazute de lege, precum si nerespectarea anumitor conditii tehnice si de compatibilitate electromagnetica impuse retelelor de comunicatii electronice prin regimul de autorizare generala.

Aproximativ 40% din numarul total de controale au fost efectuate la titularii de licente de utilizare a frecventelor radioelectrice, 3.270 la furnizorii servicii de radiocomunicatii si 1.539 la furnizorii de radio si televiziune.

In urma acestor actiuni de control ANCOM a transmis 105 notificari, 115 avertismente si a aplicat 16 amenzi in valoare de 67.000 lei. Neregulile intalnite in cadrul acestor controale au constat in nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare, precum si cele referitoare la operarea statiilor de radiocomunicatii.

Din totalul de 2.097 de controale efectuate la furnizorii de servicii postale, 1.486 au vizat furnizorul de serviciu universal din domeniul serviciilor postale, Compania Nationala Posta Romana, careia i s-au aplicat 2 amenzi in valoare de 11.000 lei.

In total, ANCOM a transmis furnizorilor de servicii postale care nu au respectat prevederile legale, 137 de avertismente, aplicand 11 amenzi in valoare de 66.000 lei.

Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiilor specifice impuse furnizorului de serviciu universal in cazul CNPR, respectiv de informare a ANCOM cu privire la aparitia modificarilor datelor din notificare in cazul celorlalti furnizori de servicii postale. Cele mai mari sanctiuni au fost aplicate pentru incalcarea drepturilor rezervate furnizorului de serviciu universal.

Peste 1.600 de actiuni de control au vizat producatorii, importatorii si distribuitorii de echipamente radio si echipamente terminale de telecomunicatii, carora li s-au aplicat 35 de avertismente si o amenda in valoare de 5.000 de lei, acordata pentru lipsa de conformitate a unor echipamente.

In ceea ce priveste spectrul de frecvente radio, pe parcursul anului 2011 au fost realizate un numar de peste 32.000 de actiuni de monitorizare, in urma carora au fost depistate 114 cazuri de emisii radioelectrice neautorizate sau care nu respectau conditiile din documentele de autorizare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1358 ori