Oamenii de afaceri "intretin" bugetul de stat cu 7 milioane de euro pe zi

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 08:01
2846 citiri
Oamenii de afaceri "intretin" bugetul de stat cu 7 milioane de euro pe zi
Oamenii de afaceri contribuie la bugetul de stat

Oamenii de afaceri contribuie cu un procent semnificativ la bugetul de stat. Anul trecut au platit taxe si impozite in valoare de peste 48 milioane de euro, in timp ce statul a incasat 7 milioane de euro pe zi, din impozitul pe profit si din taxa aplicata castigurilor de capital.

Veniturile bugetare din impozitul pe profit si pe castigurile de capital platite de oamenii de afaceri au insumat 10,3 miliarde de lei, adica 2,6 miliarde euro. Asta inseamna ca intreprinzatorii au platit la stat peste 7 milioane de euro in fiecare zi din cele 365 ale anului trecut, numai la aceasta categorie, arata o analiza facuta de firma Golden Mind&Spirit, infiintata de vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon si de asociatul sau, Clement Sava.

Anul trecut, angajatorii au platit contributii de asigurari sociale in valoare de 5,3 miliarde de euro, suma ce inseamna adica 14,7 milioane de euro pe zi. Cu un an in urma, angajatorii platisera 4,8 miliarde de euro, echivalentul a 13,3 milioane de euro pe zi.

In cazul autorizatiilor si taxelor de utilizare a bunurilor, care au insumat, potrivit executiei bugetare comunicate de Finante, 5,1 miliarde de euro in 2011, putem spune ca intreprinzatorii au platit 14 milioane de euro pe zi numai la aceasta categorie fiscala. In 2010, platisera ceva mai mult, respectiv 16,1 milioane de euro pe zi (5,8 miliarde de euro in intregul an).

Oamenii de afaceri au platit, anul trecut mai mult la bugetul de stat, in comparatie cu 2010, atat la capitolul impozit pe profit, cat si din contributiile de asigurari sociale, arata datele furnizate de firma amintita.

Daca in 2010 mediul de afaceri a contribuit cu 7 milioane de euro pe zi, la bugetul de stat, anul trecut, suma a crescut la 7,2 milioane de euro. Banii provin din impozitul pe profit si din impozitul aplicat castigurilor de capital.

In ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale, angajatorii au platit in 2010 peste 14,7 milioane de euro pe zi, spre deosebire de 2010, cand au dat, in total, la bugetul de stat 11 milioane de euro zilnic.

Singurul segment in care angajatorii au platit mai putin in 2011, comparativ cu un an in urma este cel al autorizatiilor si taxelor de utilizare a bunurilor. In 2010, mediul de afaceri a platit 16,1 milioane de euro pe zi, in timp ce anul trecut suma a coborat la 14 milioane de euro.

Datorita taxelor vamale, bugetul de stat a primit, din partea mediului de afaceri, 418,000 de euro in fiecare zi, comparativ cu 2010, cand suma a fost de 340.000 de euro zilnic.

Situatia incasarilor bugetare este subiectul de discutie dintre Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Jeffrey Franks si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.

Pe agenda discutiilor cu conducerea Ministerului Finantelor Publice figureaza executia bugetara pe anul 2011, revizuirea prognozei de crestere economica pe 2011, de la 1,5% - nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum si revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza inrautatirii contextului extern.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#oameni afaceri romania, #oameni afaceri contributie buget stat, #taxe oameni afaceri , #Firme Romania