Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate

Limitarea tranzactiilor in numerar aduce o transparenta si o deschidere a operatiunilor curente din business

Limitarea tranzactiilor in numerar aduce o transparenta si o deschidere a operatiunilor curente din business
Este a patra propunere de modificare a Ordonantei de Guvern nr. 15/1996 referitoare la intarirea disiplinei financiar-valutare si este binevenita aceasta transparenta si deschidere privind aceste operatiuni curente in activitatea oricarui business; modificarile propuse sunt aduse ca urmare a consultarilor publice, interministeriale, ale Comisiei de Dialog Social etc., aducand in atentie coroborarea efectelor privind reducerea evaziunii fiscale cu tranzactii decontate in numerar si elemente practice si specifice anumitor tranzactii.

Astfel, a fost mentinut plafonul de 5.000 lei/zi /persoana, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi, respectiv de 10.000 lei/zi in cazul magazinelor de tipul cash&carry (fata de modificarea propusa initial, de 2.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de 5.000 lei/zi).

De asemenea, au fost avute in vedere vanzarile in rate si retururile, precum si rambursarile catre persoanele fizice care nu mai dispun de cont bancar in vederea asigurarii functionarii juste a unor astfel de corectii.

Prevederile privind fragmentarea platilor/incasarilor in numerar se mentin cum erau si pana in prezent, dar si pana acum aceasta regula era adesea incalcata de agentii economici... In noua varianta de modificare, trebuie evitata plata/incasarea in numerar peste plafoanele reglementate, precum si fragmentarea platilor pentru a eluda reglementarile, sanctiunile fiind descurajatoare, respectiv 25% amenda din suma incasata/platita care depaseste plafonul, dar nu mai putin de 100 lei. In plus, se aplica si o contraventie cuprinsa intre 3.000-4.500 lei pentru institutiile bancare care elibereaza numerar mai mult decat plafoanele agreate si a exceptiilor reglementate, precum si reduceri/facilitati acordate clientilor pentru decontare cu numerar.

Astfel, sumele peste plafoanele reglementate se vor achita cu fila CEC, Ordin de plata, bilet la ordin, cambii sau cu depunerea numerarului in contul clientului. De asemenea, emiterea mai multor facturi sub plafon pentru aceasi tranzactie se considera fragmentare si este sanctionata ca
atare.

Cardul bancar nu este considerat plata cu numerar si poate fi o solutie usoara si legala in multe situatii.

Sa speram ca aceasta modificare a plafonului la 5.000 lei, fata de nivelul mult mai drastic de 2.000 lei, cum era in varianta initiala a proiectului, va reprezenta o solutie coerenta, fara a considera sistemul prea complicat si rigid, astfel incat anumite persoane "certate cu legea" sa considere ca este mult mai simplu sa opereze fara factura si fara chitanta...

Pentru un intreprinzator corect, legea presupune o atentie sporita privind urmarirea acestor decontari deoarece amenda este usturatoare. In vederea incurajarii acestor demersuri au fost aduse modificari si la OUG193/2002 privind comisioanele bancare acceptate in limite maxime si pe tipologii de tranzactii, precum si asigurarea transparentei acestor tranzactii si comisioane , fara a intra in aceasta categorie operatiunile cu cardul, retragerile de la bancomate sau cardurile emise de sisteme tripartite de plata cu cardul.

Articol semnat de Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2383 ori
Citeste mai multe desprefirme romania operatiuni afaceri