Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Crescatorii de albine sa plang de importul de miere surogat

Crescatorii de albine sa plang de importul de miere surogat


Producatorii de miere se plang de importul de miere surogat din tari care nu apar pe etichetele produselor si de faptul ca, prin aceasta concurenta neloiala, se pune presiune asupra pretului de achizitie al mierii.

"In Romania se importa o serie de surogate de miere din tari care nu apar pe etichetele borcanelor. Din acest punct de vedere avem de suferit, deoarece este o presiune mare asupra preturilor de achizitie, asupra mierii romanesti", a spus presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine Romania, Ioan Fetea, cu ocazia vizitei ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, la Targul National al Mierii.

Potrivit acestuia, apicultorii din Romania sunt afectati de utilizarea unor erbicide care au efect nociv asupra albinelor.

"Avem probleme cu pastrarea biodiversitatii, avem probleme privind introducerea in culturi si in tratamente a unor erbicide care sunt cea mai mare pacoste", a mai spus Ioan Fetea.

Presedintele Asociatiei a declarat ca Romania ocupa locul sapte in Europa dupa efectivele de albine si detine peste 1,27 milioane de familii de albine, fata de nivelul inregistrat inainte de 1989 cand erau peste 1,4 milioane de familii de albine.

"Speram ca in urmatorii patru-cinci ani sa ajungem la aceasta cifra din nou. Romania realizeaza intre 20.000 - 23.000 de tone de miere anual, din care 50% merge la export, iar 50% la consumul intern", a precizat Ioan Fetea.

"Targul National al Mierii" este organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania in colaborare cu Compartimentul de Agricultura Ecologica din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si se desfasoara in perioada 20 - 22 aprilie 2012. Targul cuprinde si un segment expozitional de produse apicole ecologice "Expo Eco-Apicultura", destinat promovarii acestora.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 2027 ori