CNA nu sustine aplicarea "must carry" si la satelit, asa cum a cerut Consiliul Concurentei

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 20:23
1593 citiri
CNA nu sustine aplicarea "must carry" si la satelit, asa cum a cerut Consiliul Concurentei

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) nu sustine aplicarea principiului "must carry" si la platformele de satelit, ci doar in cazul operatorilor de cablu, CNA avand astfel un punct de vedere diferit de cel al Consiliului Concurentei (CC).

Principiul "must carry" este reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului si le impune operatorilor de cablu sa retransmita anumite televiziuni. Acest principiu nu este insa aplicat si in cazul platformelor de satelit (Direct-to-Home/ DTH). Totodata, acelasi principiu le impune si televiziunilor retransmise in pachetul "must-carry" al cablistilor sa fie libere la retransmisie si fara conditionari tehnice si financiare. Acest lucru inseamna faptul ca televiziunile nu mai pot primi bani de la cablisti pentru retransmisie.

CC a informat recent CNA ca a declansat o investigatie privind principiul "must-carry", care ar trebui aplicat si la platformele de satelit, nu doar la operatorii de cablu, asa cum este in prezent.

Consiliul Concurentei a spus ca, prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei numarul 921/29.08.2012, a fost declansata o investigatie "care are ca obiect posibila incalcare a articolului 9 din Legea concurentei de catre Consiliul National al Audiovizualului, prin emiterea de catre aceasta institutie a Deciziei 72/2012 ale carei prevederi limiteaza autonomia comerciala a intreprinderilor si stabileste conditii discriminatorii pentru activitatea acestora".

In articolul 12 din Decizia CNA 72 din 2012 se spune explicit faptul ca "lista <> este aplicabila distribuitorilor de servicii de programe, cu exceptia celor care utilizeaza pentru retransmisie retele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)".

Adresa de la CC a fost prezentata in sedinta din 3 decembrie a CNA. Potrivit declaratiilor din cadrul respectivei sedinte a CNA, "raportul Consiliului Concurentei este rezultatul investigatiei declansate ca urmare a doua plangeri adresate acestei autoritati de catre doi distribuitori de servicii". Plangerile ar fi fost facute de societatea RCS&RDS (care detine platforma de satelit Digi TV) si de UPC Romania (care detine platforma de satelit Focus Sat).

CNA a stabilit pe 22 ianuarie 2013 lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu anul acesta de toti cablistii din Romania, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numarul 504 din 2002 si Deciziei CNA numarul 72 din 2012.

In lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in anul 2013 se regasesc programele Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News si studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara), dar si TV5, un program inclus obligatoriu in grilele operatorilor de cablu in baza unui acord international intre Romania si Franta. De asemenea, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in 2013 se regasesc urmatoarele televiziuni private, selectate de CNA in ordinea indicelui anual de audienta: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, National TV, B1 TV, Romania TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactiva, Music Channel, TV Neptun, Nasul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O si Inedit TV.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#CNA Consiliul Concurentei, #televiziuni CNA, #Concurenta televiziuni , #Firme Romania