Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Iulian Serban, Think Business:

Ce sunt firmele de exercitiu si cum ne pot ajuta sa ne lansam in afaceri

Ce sunt firmele de exercitiu si cum ne pot ajuta sa ne lansam in afaceri
Gata vacanta? Sper ca ne-am intors cu totii mai voiosi, cu "bateriile incarcate" si pregatiti de o noua perioada in care sa punem in practica, in fiecare zi, menirea noastra.

Astazi vreau sa va povestesc un episod excelent, pe care l-am trait de curand si care m-a provocat sa scriu aceste randuri.

Am avut onoarea si placerea de curand, sa sustin un training despre ce inseamna si cum se porneste o afacere. Spun ca a fost o onoare, pentru ca a fost sustinut in fata unor liceeni deosebiti, si anume, olimpici, copii extrem de inteligenti si care au avut rezultate deosebite la competitiile scolare, atat in tara cat si in strainatate. In prima zi de "curs", i-am intrebat cati dintre ei isi doresc o afacere in viitor si am vazut ca, din aproximativ 100 de persoane din sala, au raspuns afirmativ maximum 10 persoane. Pornind de la acest fapt, am preferat sa le raspund la intrebari, nu doar sa fac expunere. Intrebarile lor, pertinente si directe au facut ca la sfarsit, numarul mainilor ridicate sa creasca considerabil. Dar, mi-au sesizat un aspect, despre care as vrea sa scriu astazi, si anume, firmele de exercitiu.

Acesti copii au reusit sa aiba rezultate deosebite la competitiile scolare, in primul rand prin foarte multa munca. Talentul nativ impreuna cu munca depusa si exercitiul repetat, i-au dus in varful piramidelor.

Imi amintesc ca in urma cu cativa ani, am petrecut o perioada in invatamant, vorbind despre educatie antreprenoriala. Instrumentul "firmelor de exercitiu" era atunci pur teoretic. Astazi, acest concept a devenit o realitate.

Practic, elevii si studentii au posibilitatea sa-si testeze aptitudinile antreprenoriale si capacitatea de a dezvolta o afacere, fie in cadrul unei firme de exercitiu, fie intr-o intreprindere simulata.

Exista chiar si Centrala Retelei Firmelor de Exercitiu/Intreprinderilor Simulate din Romania (ROCT), un compartiment in cadrul Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, infiintata prin OMECT nr 5109/25.08.2008.

De pe pagina web a acestei institutii am aflat ca:

Firma de exercitiu reprezinta o metoda interactiva de invatare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, o conceptie moderna de integrare si aplicare interdisciplinara a cunostintelor, o abordare a procesului de predare-invatare care asigura conditii pentru probarea si aprofundarea practica a competentelor dobandite de elevi in pregatirea profesionala.

Intreprinderea simulata este o metoda interactiva de invatare care vizeaza dezvoltarea spiritului antreprenorial, prin integrarea si aplicarea interdisciplinara a cunostintelor care asigura conditii pentru aprofundarea practica a competentelor dobandite de studenti in pregatirea profesionala. Scopul acestei metode didactice este dezvoltarea competentelor de afaceri ale studentilor, prin simularea proceselor si a activitatilor care au loc intr-o firma reala si relatiile acesteia cu alte firme si institutii.

Dincolo de conceptele teoretice, este de laudat ca astfel de initiative exista si ca tinerii, elevi sau studenti, au posibilitatea sa testeze, intr-un mediu poate diferit de realitate, ce presupune o afacere.

Sunt absolut convins ca, prin asemenea initiative, cei care isi doresc deschiderea unei afaceri in viitor, pot vedea, inca din scoala, cam ce presupune acest lucru. Ar fi de preferat, ca profesorii sa le aduca la aceste ore, persoane care au o afacere reala si care pot indruma sau raspunde la intrebarile pe care le vor avea acesti tineri. Un mentor poate ajuta la creasterea reala a unei afaceri la inceput de drum.
Inca ceva, pe site-ul mentionat, exista , pe langa procedura deschiderii unei firme de exercitiu, si un calendar al targurilor pentru asemenea firme, locuri ideale pentru a schimba experiente si a cunoste si realitatea altor colegi, la fel de implicati si dornici de reusita.

In urmatorul articol, vom vedea impreuna ce presupune, care sunt avantajele si care este procedura unei SRL-D. (societate cu raspundere limitata, debutant) forma ce poate fi aleasa de cei care nu au mai detinut niciodata calitatea de asociat intr-o firma.

Articol semnat de Iulian Serban, fondatorul Think Business, un proiect al STEPS Business Consulting, companie creata pentru a oferi pachete complete de servicii: consultanta, dezvoltarea carierei, training, evenimente.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4344 ori