Ce au in comun oamenii care reusesc in afaceri

Joi, 20 Martie 2014, ora 08:32
4506 citiri
Ce au in comun oamenii care reusesc in afaceri

Inca de la inceput, vreau sa spun ca acest articol nu pledeaza pentru a porni o afacere sau pentru a urma o anumita cariera. Acestea sunt alegeri personale, nu poate decide altcineva in locul fiecaruia dintre voi.

In activitatea mea am intalnit multi oameni care spun: "vreau sa incep o afacere, dar nu acum, poate mai tarziu", altii care prefera sa inceapa o afacere, dar se gandesc ca, daca nu vor reusi sa aiba succes, le va fi foarte greu, daca nu imposibil, sa mai gaseasca apoi un loc de munca, fiindu-le teama ca nimeni nu ii va mai angaja. Oamenii gasesc tot felul de motive pro sau contra inceperii unei afaceri pe cont propriu, in egala masura cu pregatirea lor psihica si profesionala necesara start-up-ului unui business. Nu este alt moment mai bun pentru a incepe o afacere decat acum, acum fiind momentul in care fiecare se simte cu adevarat pregatit sa faca fata unei astfel de provocari.

"Ziua in care vei fi responsabil si nu vei mai cauta scuze, aceea este ziua startului care te va purta spre success" - spune O.J. Simpson

Acest articol se adreseaza si celor care au deja o afacere si care se gandesc de doua ori inainte sa angajeze pe cineva care a incercat sa porneasca o afacere.

Experienta imi spune ca primul tau gand va fi ca persoana respectiva va pleca repede din companie, ca este greu de gestionat, ca isi va dori mai multa libertate de actiune. Uiti insa sa iei in calcul ca aceasta poate avea abilitati la fel de bune ca ale tale si ca, este posibil, ca esecul afacerii sale sa tina de cu totul alte motive decat lipsa expertizei profesionale.

Indiferent de alegerea facuta, am intalnit oameni de succes care m-au uimit prin abilitatile lor si determinarea cu care si-au atins tinta.

Ce am descoperit comun la toti cei pe care i-am intalnit:

1. Stiu sa se auto-gestioneze

Una dintre cele mai mari lectii pe care o primesti cand pornesti pe cont propriu tine de disciplina si organizare. Inveti sa gestionezi obiective si sa te incadrezi in termene limita fara ca cineva sa te ajute sau sa faca asta pentru tine, singura motivatie fiind succesul pe care il poti avea.

2. Stiu sa gestioneze o echipa

Orice companie dezvoltata si "sanatoasa" va aprecia capacitatea de gestionare a unei echipe, iar atunci cand pornesti pe cont propriu, ai in minte echipa ideala care va face afacerea sa mearga inainte.

3. Stiu sa vanda

Fie ca este vorba de vanzarea ideii catre investitori, posibili colegi de echipa, utilizatori finali, presa sau media in general, cand esti pe cont propriu faci acest lucru de multe ori, te gandesti la diverse modalitati de a vinde ceva de care, poate, nimeni nu a auzit vreodata. Totul este o vanzare, iar vanzarea este o activitate ce presupune perseverenta, determinare si consecventa.

4. Stiu sa spuna NU

Da, este greu sa spui NU. Dar imposibilitatea te invata de fiecare data. Mai dificil sau mai usor, totul depinde de capacitatea de a te ridica deasupra problemei, de a vedea situatia de ansamblu si de a pune mai presus binele colectiv decat cel individual. Atunci NU va lua forma benefica si va mai pune o caramida la temelia succesului. Aceasta este o abilitate pe care multi oameni o deprind pe cont propriu si poate fi de nepretuit pentru o companie angajatoare sau pentru propriul business.

5. Crearea de retele de business si gestionarea relatiilor profesionale

Oricine a incercat pe cont propriu stie ca aceasta reprezinta, probabil, jumatate din munca necesara. Abilitatea de a obtine contacte cu oamenii potriviti si apoi mentinerea acestor relatii este vitala pentru dezvoltarea afacerilor. Fundamental pentru crearea unei retele este de seta inca de la inceput obiectivul relatiei, ce doriti sa obtineti.

Orice ati alege, informati-va si urmati-va pasiunea!

Articol semnat de Iulian Serban, fondatorul Think Business, un proiect al STEPS Business Consulting, companie creata pentru a oferi pachete complete de servicii: consultanta, dezvoltarea carierei, training, evenimente.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#antreprenori romani, #probleme afaceri, #Iulian Serban, #Think Business , #Firme Romania