Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco:

Cat valoreaza companiile din Romania?

Cat valoreaza companiile din Romania?

Atunci cand dorim sa intelegem locul economiei Romaniei la nivel mondial sau european, de obicei comparam indicatori de venit precum produsul intern brut (PIB), numarul de companii existente in fiecare tara, capitalizarea pietei bursiere, sau chiar numarul de locuitori ori suprafata tarii.

Fiecare dintre aceste masuri are limitarile ei si ne arata doar o parte din imaginea privind activitatea economica reala sau macar potentialul economic din tara respectiva. Astfel, stim ca Romania a avut un PIB de aproximativ 140 miliarde euro in 2013, avem peste 620.000 companii active si peste 1.400.000 entitati juridice (inclusiv de genul PFA, Intreprinderi individuale, etc) in functiune, mai putin de 20 milioane locuitori si peste 237.000 km patrati. In sine, aceste cifre spun putin; chiar si prin comparatie, rezultatele nu sunt tocmai clarificatoare: suntem penultima tara din UE din punct de vedere al PIB/ locuitor (inaintea Bulgariei si dupa Croatia) si pe locul 98 in lume, avem aproximativ o companie la 13 locuitori (ceea ce ar sugera - daca ar fi real si nu doar o valoare statistica - o mare dorinta antreprenoriala la romani) si beneficiem cu siguranta de resurse importante, atat naturale cat si umane - chiar daca raportul de 1 salariat la 1 pensionar nu este deloc in favoarea noastra...

Totusi, daca vrem sa intelegem mai bine unde ne aflam si mai ales incotro ne indreptam ca potential economic, ar fi bine sa stim si cat de puternice sunt cele 1,4 milioane (sau macar cele 620 de mii) de firme romanesti. Mai intelept este sa restrangem cautarea la firmele care pot cu adevarat creste in viitor si care sunt active economic. Acestea sunt firmele care angajeaza cu adevarat forta de munca prezenta si viitoare, cele care pot atrage investitii (straine sau nu), cele la care ne indreptam cu totii privirile atunci cand ne gandim la veniturile bugetara - in asa fel incat sa nu fie nevoie mereu sa platim noi ca indivizi mai multe taxe pentru a acoperi nevoile in crestere ale bugetului. Asadar, care sunt companiile care inseamna ceva in Romania si cat ar trebui sa platesti ca sa le poti cumpara? Site-ul Risco iti prezinta in raportul Valoarea de Piata a companiei, cat valoreaza orice firma din tara noastra, precum si numarul de firme pe grupe de valoare.

Astfel, putem vedea ca dintre cele peste 620.000 de firme active, mai mult de 355.000 au o valoare mai mica de 50.000 de euro, ceea ce inseamna ca practic, ele nu conteaza la nivelul economiei decat prin aceea ca angajeaza aproximativ 683.000 de persoane, conform declaratiilor oficiale pe care le-au depus la autoritati - desigur, statistica nu poate tine cont de munca 'la negru'. Alte 169.000 de firme au o valoare de piata cuprinsa intre 100.000 si 1 milion de euro. O parte dintre aceste firme au potentialul de a creste in viitor si de a atrage investitii. Urmatoarele 31.700 de companii au o valoare de piata de pana la 10 milioane de euro, ceea ce reprezinta in opinia noastra principala sursa de competitivitate la nivel national si chiar european. Restul de 3700 de companii, avand valoarea de piata de peste 10 milioane de euro, ar trebui sa fie si marii contributori la bugetul statului si angajatori importanti; despre unele dintre aceste firme putem auzi ca au fost cumparate de mari investitori straini, ori s-au listat cu succes pe piata de capital. Desigur, o parte dintre acestea fac deja parte din corporatii internationale, dar celelalte pot fi starurile economiei romanesti.

Articol semnat de Dragos Cabat, Managing Partner eFin.ro si Risco

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2970 ori
Citeste mai multe despreromania firme risco firme cabat analist