Cat de usor faci afaceri in Romania. Tara noastra, abia pe locul 73 in lume

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:59
1539 citiri
Cat de usor faci afaceri in Romania. Tara noastra, abia pe locul 73 in lume

Romania si-a mentinut locul 73 din 189 de tari in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, potrivit celei mai recente editii a raportului "Doing Business", elaborat de Banca Mondiala (BM) si lansat marti la Washington.

Chiar daca ocupa acelasi loc ca si anul trecut, punctajul total al Romaniei s-a imbunatatit usor fata de anul trecut cu 0,48 puncte pana la 65,11 puncte, datorita progreselor realizate la trei capitole: demararea unei afaceri, plata taxelor si respectarea contractelor.

"Romania a simplificat procesul de demarare a unei afaceri prin transferul certificatului de inregistrare de la Administratia Fiscala la Registrul Comertului...Romania a facut mai usoara si mai putin costisitoare plata taxelor prin reducerea frecventei platilor de la odata pe trimestru la de doua ori pe an... Romania a simplificat respectarea contractelor prin adoptarea unui nou cod de procedura civila si urgentarea tuturor procedurilor juridice", se arata in raportul "Doing Business 2014".

La nivel global, din cele 189 de tari analizate de Banca Mondiala, Singapore ocupa prima pozitie in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, urmat de Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA si Danemarca. Primele cinci pozitii ale topului nu au suferit nicio modificare in raport cu editia de anul trecut.

In pofida turbulentelor sociale, Grecia a reusit sa-si imbunatateasca pozitia urcand pana pe locul 72 de pe locul 78 anul trecut. In schimb, Siria a cazut pana la locul 165 de pe locul 144. Trei tari africane (Libia, Republica Centrafricana si Ciad) se afla pe ultimele pozitii ale celei de a 11-a editii a raportului "Doing Business".

Raportul "Doing Business" analizeaza reglementarile care se aplica companiilor intr-o economie in timpul ciclului de existenta al acestora, inclusiv inceputul si operatiunile acestora, comertul exterior, plata taxelor si protejarea investitorilor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#afaceri romania, #investitii romania, #top Banca Mondiala afaceri, #afaceri Romania Banca Mondiala, #deschidere afaceri Romania , #Firme Romania