An greu pentru business-urile mici - analiza R&M Audit Contabilitate

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 15:59
1739 citiri
An greu pentru business-urile mici - analiza R&M Audit Contabilitate

Aproximativ 17% dintre business-urile mici nu au supravietuit anului 2013 si au decis lichidarea firmelor cu dizolvarea simultana, ca urmare a retragerii aportului asociatilor. Intre cauzele cel mai des intalnite care au condus la inchiderea voluntara sau falimentul afacerilor mici s-au aflat managementul defectuos al cash-flow-ului si semnarea unor contracte total neprofitabile.

Cele mai multe business-uri medii au stagnat anul trecut, in timp ce companiile mari au inregistrat o crestere medie a afacerilor de cca 12%, se arata in analiza R&M Audit Contabilitate.

"Firmele mari si-au continuat procesul de dezvoltare apeland la expertiza specialistilor: multe business-uri au inteles ca reducerea costurilor nu inseamna renuntarea la experti, acestia constituind o resursa ce permite o planificare fiscala legitima atat din punct de vedere al marimii taxelor platite, dar mai ales in ceea ce priveste legalitatea tranzactiilor si realinierea acestora in contextul schimbarii modelelor de afaceri si a dezvoltarii tehnologice", a spus Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Interesului managerilor pentru audituri, in crestere

Anul trecut s-a observat o usoara crestere a interesului managerilor companiilor mari de a solicita audituri inclusiv in cazurile in care nu aveau o obligatie legala in acest sens, dorind insa sa aiba o verificare suplimentara a documentelor contabile, taxelor si impozitelor, etc.

"In acelasi ton, ne asteptam ca suficient de multe companii sa apeleze la certificarea declaratiilor fiscale, chiar daca este un demers optional, intrucat din ce in ce mai multi manageri vor sa se asigure ca platesc Fiscului exact atat cat trebuie", a precizat Mirela Serban.

Firmele pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale

De la 1 martie, firmele pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, anterior depunerii lor la organul fiscal. Desi este optionala, certificarea declaratiilor fiscale ar putea reprezenta un element favorabil contribuabilului in analiza de risc pe care Fiscul o realizeaza pentru a-i selecta pe cei asupra carora se vor efectua inspectii fiscale.

Consultantii R&M Audit Contabilitate apreciaza insa ca cel mai mare beneficiu al certificarii declaratiilor fiscale ar veni insa ca urmare a aplicarii "principiului celor 4 ochi", respectiv a verificarii suplimentare pe care o asigura un astfel de demers, similar auditurilor, astfel incat s-ar depista in timp util eventuale erori sau posibile oportunitati si ar fi evitate o serie de penalitati.

"In ansamblu putem spune ca rezultatele firmelor au fost usor mai bune in 2013 fata de anul anterior. De asemenea, trebuie spus ca nu intotdeauna o afacere inchisa aduce dupa sine un vid: in multe cazuri, un esec genereaza 'un plan B', invatarea din greseli, deschiderea de noi perspective si chiar o noua etapa. Descoperim permanent afaceri care s-au reactivat din greselile business-urilor esuate si au pornit la drum cu multa determinare, cu o echipa mult mai motivata si - de aceasta data- cu o strategie pe termen lung, plus 'un plan B', 'un plan C', etc", a aratat Serban.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#analiza companii, #evolutie firme, #romania firme , #Firme Romania